Obrir un comerç en temps de coronavirus i confinament: Etikal Market

Aquest divendres obrirà portes Etikal Market al número 26 del cèntric carrer Sant Quirze de Sabadell. Una nova botiga que parteix de la base del retornar a la forma clàssica de comprar i vendre; a granel, de quilòmetre zero i amb zero residus.

Àlex Fàbrega (29), Vanessa Fàbrega (36) i Daniel Galende (36) fa sis mesos que treballen en aquest projecte i han tingut la fortalesa d’obrir portes tot i la situació d’estat d’alarma. La botiga segueix el el lema de les tres R; Redueix, Reutilitza i Recicla.

Àlex Fàbrega explica que els tres son usuaris habituals d’aquest tipus de productes i que hi ha molta gent que està conscienciada amb el tema que s’ha de reduir els residus, vigilar pel medi ambient, fer productes sostenibles “però alhora ens vam trobar que pràcticament no hi havia oferta. La nostra idea va ser acostar aquest tipus de productes a qui els consumeix i al mateix temps promoure que és fàcil i pràctic comprar sense packaging de plàstic”.

“Creiem que molta gent no fa servir aquesta opció perquè no té prou oferta, o la té lluny de casa. Hi ha gent que pensa que aquest tipus de producte a granel és car i en canvi és tot el contrari. A granel puc comprar el producte just que gastaré i no se’m farà malbé i a més no estaré contaminant amb residus plàstics”.

Els tres joves sabadellencs han muntat aquesta botiga com si es tractés d’un mini supermercat amb productes que no tinguin plàstic i que siguin duradors, on s’hi puguin trobar productes alimentaris secs, com pastes, llegums, fruits secs o cereals i productes d’higiene personal i de la llar, eliminant els embolcalls plàstics i amb productes de proximitat.

Botiga Etikal Market. Autor: Cedida.
Aspecte de la botiga Etikal Market. Autor: Cedida.

La idea, explica Fàbrega, és “que la gent porti el seu envàs i que només compri el producte necessari. Volem retrocedir en el temps tal i com es comprava abans. Ho fèiem bé i volem retornar a com ho fèiem anys enrere i que a més la gent s’hi senti còmode. Volem potenciar el fet de compro el que necessito i evito generar residus”.

“La part d’alimentació és la més fàcil de trobar producte a granel”, apunta Fàbrega, “però la part d’higiene personal o de la llar és molt més diferenciadora i és més inusual poder trobar aquest tipus de productes a granel i sense plàstics”.

Productes curiosos

Entre les desenes de productes que omplen el nou establiment hi ha alguns articles curiosos, com les palletes (per beure) de vidre, alumini o bambú, paper de vàter reciclat a granel, maquinetes d’afaitar d’acer, wrap (que és una espècie de paper de film sense plàstic), galetes a granel o pasta de dents sòlida en pastilles.

Fàbrega explica que “també tindrem cervesa a granel de la Microcervesseria o productes d’altres artesans sabadellencs que anirem incorporant a la nostra oferta de productes”. En breu i per la situació excepcional actual prepararan comandes via WhatsApp que es podran passar a recollir per la botiga.

Foto portada: els germans Àlex i Vanessa Fàbrega a l’interior de la botiga aquest dijous. Autor: Cedida.

Comments are closed.