Directius jubilats assessoren emprenedors i pimes per consolidar negocis

  • L’organització sense ànim de lucre SECOT presta serveis de mentoratge als emprenedors amb necessitats.

  • “Després de la jubilació necessites fer coses, i podem ajudar fent el que sabem fer”, asseguren els voluntaris.

En un context creixent d’autocupació i amb cada cop més microempreses i emprenedors centrats en la prestació de serveis, una entitat de voluntariat empresarial ajuda els nous empresaris a consolidar els seus projectes. Ofereixen els seus coneixements i experiència en projectes que comencen a caminar. SECOT també col•labora amb empreses petites i mitjanes. L’avantatge és que compta amb professionals especialitzats en totes les àrees: direcció general, producció, exportació, comercial i recerca d’estratègies. També col•labora amb ajuntaments i escoles de negocis.

Tona Codina és creativa publicitària des de 20 anys però fa quatre anys que treballa pel seu compte. Quan va començar la seva activitat, tenia com a objectiu ajudar els emprenedors a promoure el seu negoci i també “mirar de triar els clients”. Quatre anys després, ha consolidat una cartera de clients i s’enfoca molt a la prestació dels serveis. No obstant, s’ha trobat diverses dificultats en altres àrees.

La manera de poder pressupostar les feines la tenia basada en hores de treball i sovint hi ha hores que són més creatives que altres i no sabia com cotitzar les hores de feina. No totes les hores valen igual i al final acabava fent pressupostos per intuïció. Després si el projecte es complicava o s’allargava més del previst m’acabava baixant la rendibilitat. Com a resident del Centre de Promoció Empresarial, em van oferir un assessorament perquè m’ajudés. Sóc llicenciada en Publicitat i no tinc experiència empresarial i mai he tocat gaire els números. Tenia mancances i necessitava una anàlisi més profunda”.

En aquest punt es va posar en contacte amb SECOT, a través del Vapor Llonch. Una vegada analitzat el seu cas, des de l’organització van proposar a dos dels seus sèniors per a col•laborar. Antoni Domingo, amb una dilatada experiència en direcció general, i Quintí Planas, empresari tèxtil. Planas dirigia una empresa familiar que va tancar en plena crisi del tèxtil. Després va ser gerent en altres empreses i l’última dècada de la seva carrera professional va establir una empresa d’exportació i importació a la Xina. “El cas de la Tona no tenia gaire a veure amb el nostre perfil però en alguns aspectes sí. Així que ens vam documentar a fons i vàrem contrastar el cas amb altres sèniors, en les reunions que cada setmana tenim per ajudar-nos al bon desenvolupament dels casos assignats. Vam estar quatre mesos treballant colze a colze i ara tenim el problema resolt; ella ja té les formes de tarificar correctament”.

“Em van crear un full de càlcul a mida, i vam crear un altre document per veure quantes hores he de dedicar a cada projecte i contrastar si el que he previst i el que dedico a cada projecte van correctament”, explica Codina, satisfeta.

L’intercanvi entre els mentors i l’assessorat comença amb una problemàtica concreta però acostuma a anar més enllà: “tenir relació amb empresaris amb una experiència acreditada i que porten anys com a directius és molt bo”, diu ella. Planas assegura que des del punt de vista del professional jubilat, el mentoratge és “enriquidor”.

Quan representa que estàs al final de la teva etapa professional, et poses en relació amb gent que està a l’inici. Tot és il•lusió, ganes de fer i projectes. I tu et trobes que et projectes en els assessorats. Sigui quin sigui el cas, l’intercanvi és tan bo que, si no ens obliguessin a tancar els projectes, no acabaríem mai”.

De fet, Planas reconeix que la jubilació, després de molts anys de tasca directa i empresarial, no és fàcil. “La jubilació se’m va fer complicada. No et sents útil després d’haver fet moltes coses a la vida. I necessites fer coses. Em van parlar de SECOT. Vaig anar i no va ser senzill entrar sinó que hi havia una dinàmica i un nivell d’exigència bastant alt. Va ser un repte. Quan ja ets a dins, descobreixes gent com tu i fas, com quan eres jove, relacions humanes amb gent del teu entorn, però amb un gran compromís per la qualitat del servei que es dóna i un altíssim nivell d’exigència. Trobar SECOT ens dóna vida”. Però també cal posar al dia coneixements: “m’ha anat molt bé ser mentor; et manté al dia: has d’investigar, comentes el cas amb altres col•legues i recuperes la idea de l’anàlisi, que és la feina d’un empresari. En definitiva, tornes a fer el que t’agrada fer”. Planas ara mateix porta tres casos, amb un altre mentor, dedicant un parell o tres de jornades a la setmana.

SECOT sempre dóna dos mentors a cada cas, sent possible que s’incorporin si calen altres sèniors especialitzats en tasques concretes, per fer millor la feina de mentoratge. I després d’un temps es tanca el cas. Després es pot mantenir la relació amb SECOT a través del Club de l’Assessorat, on els sèniors continuen a disposició dels assessors per seguir el cas en el decurs del temps. També s’ofereixen sessions de formació pels seus membres i networking. Sovint, però, els vincles humans ja romanen perquè “ja no deixes mai la relació; es crea un vincle especial”, diu Planas.

“Aporten grans dosis de realisme”

Tona Codina, que presideix el grup de cooperació empresarial Xarxa Onion assegura que el mentoratge empresarial pot aportar “dosis de realisme perquè des de la Xarxa Onion detectem que sorgeixen idees molt innovadores però que sovint no estan ajustades al mercat; SECOT pot aportar realisme a projectes que poden semblar genials però que no siguin viables al cap d’un temps”. No obstant també recomana el mentoratge a qui ja hagi començat a seva activitat. “Començar un projecte nou demana una dedicació extraordinària i no pots estar per tot. Sobretot en professionals i microempreses molt enfocades als seus serveis, sempre queden mancances i cal saber demanar ajuda; podem ser molt bons fent la nostra feina però no es pot ser bo en tot”, finalitza.

L’assessorament de SECOT és gratuït i entre els serveis que presten està l’estudi de viabilitat de negocis, el suport per establir plans de negoci, per dur a terme de forma efectiva la gestió empresarial i l’ajuda per obtenir finançament o el desenvolupament comercial. “Tenim sèniors escampats per tot arreu”, diu Planas… “i molts contactes”, finalitza. L’entitat té seu a Sabadell, i també a Barcelona, Granollers, Vic i Mataró. Es pot contactar amb ells a través de la web de SECOT o el telèfon 93 416 94 82.

Foto portada: Quintí Planas i Tona Codina, al viver d’empreses de Sabadell, fa uns dies. Autor: J.d.A.

Comments are closed.