El comitè d’SMATSA denuncia que han perdut drets durant l’estat d’alarma

Malestar del Comitè d’Empresa de Serveis Medi Ambient SA (SMATSA), la principal concessionària de l’Ajuntament, amb la direcció. Asseguren que durant l’estat d’alarma se’ls vulneren drets com el temps d’esmorzar o la dutxa. Així mateix insisteixen que la direcció va aprovar pel seu compte i sense negociar els plans de contingència però que ells han quedat tot sovint sense equips de protecció. 

Des d’abans del 14 de març, els treballadors d’SMATSA viuen canvis que l’empresa ha presentat com una forma de reduir riscos i contagis. Així se’ls han reorganitzat els horaris i els punts d’entrada a la feina, entre altres mesures. El comitè d’empresa assegura ara que la direcció va aprovar el protocol pel seu compte i sense negociar res amb els representants de la plantilla ni amb el Comitè de Seguretat i Salut, com és preceptiu. Avisen que per aquest motiu als tribunals “potser ja existeixi una denúncia contra SMATSA”.

L’empresa ha reorganitzat la jornada laboral, una hora per curta, però la plantilla ha perdut algunes atribucions: s’han quedat sense temps per esmorzar i no es poden dutxar als centres de treball, havent de marxar amb la roba de la feina a casa durant la pandèmia. “Es posa en risc no només els treballadors sinó també els familiars”, denuncia el comitè en un comunicat, afegint que de l’hora retallada en realitat els treballadors han perdut 40 minuts mentre que l’empresa només aporta 20 minuts efectius. I a sobre l’empresa seguirà cobrant per tota l’hora.

“És el propi Ajuntament qui permet a SMATSA la reducció d’aquesta hora i per postres aquest temps li serà abonat al complet a SMATSA, generant-li un superàvit que li haurem pagat nosaltres [la plantilla] sense veure ni un duro”.

El comitè desmenteix que l’empresa hagi entregat tot el material de protecció necessari per evitar riscos de contagi. Hi ha operaris compartint vehicle sense mascareta, ulleres o pantalles. I s’ha arribat a allargar el temps de vida de les mascaretes d’un sol ús fins les tres setmanes per manca d’existències.

“Tenim EPIs molt limitats com passa a tots els hospitals, policies… s’han restringit al màxim i se segueixen restringint als treballadors”, insisteixen.

Els representants dels treballadors també tenen crítiques cap a l’administració municipal, al cap i a la fi titular del servei de neteja viària i recollida de residus. Insisteixen que caldria haver anul·lat tots els serveis no essencials des de l’inici per no posar en risc la plantilla amb serveis “inútils” en aquests moments. I així facilitar una rotació entre la plantilla per tenir treballadors a punt en cas d’infecció. O que l’Ajuntament hauria hagut de comprovar in situ que s’apliquessin de debò, i no només sobre el paper, els plans de contingència presentats.

Foto portada: un operari netejant aquest diumenge les escales del parc de Can Gambús. Autor: Aj. Sabadell via Twitter.

Comments are closed.