Alumnes de l'ESDi treballant en els projectes de la marató crativa. Autor: M.Tornel

Tres claus que avalen les relacions entre empresa i universitat

L’Escola Superior de Disseny de Sabadell (ESDi), el cofundador de la start-up Haddock, Arnau Navarro, i el soci fundador de Kidnelis (un joc infantil relacionat amb la gestió empresarial), Joan Reixach, han posat sobre la taula els principals avantatges d’estrènyer els llaços entre les empreses i les universitats. La conclusió més destacada d’aquesta taula rodona, celebrada aquest dimarts a la tarda i organitzada per l’Institut Sallarés i Pla, vinculat al Gremi de Fabricants, és que la sinergia d’aquests dos actors és clau perquè el teixit empresarial municipal, comarcal, autonòmic i estatal guanyi múscul.

L’experiència de l’ESDi, Haddock i Kidnelis ha vertebrat la reflexió entorn les col·laboracions entre les empreses i les universitats. Ells ho designen com “transferències de coneixement” i les justifiquen amb “les oportunitats que es generen després d’intercanviar coneixements, sensacions i eines entre els centres de formació i les companyies”. Tot seguit, tres dels avantatges més destacats:

  1. Posar en pràctica la teoria impartida a les aules

Per una banda, el cofundador de Haddock (una start-up basada en un programari que millora el control dels costos empresarials, especialment en el sector de la restauració) i alhora un dels 100 espanyols més creatius en el món dels negocis, segons la revista Forbes, Arnau Navarro, ha assegurat per experiència pròpia que els estudiants necessiten un contacte “real” amb el sector on volen introduir-se. Considera que les classes són molt teòriques i, a l’hora de la veritat, el ja llicenciat necessita ser àgil sobre el terreny. Per això avalua positivament els convenis formatius entre les empreses i les universitats així com també el joc creat per Joan Reixach, un empresari que ha treballat tant en multinacionals (com LG) com en pimes (petites i mitjanes empreses) i ara a l’Ajuntament com assessor del govern.

Kidnelis és un joc educatiu d’emprenedoria i gestió empresarial. Hi ha quatre jugadors que han de tirar endavant i mantenir una empresa. Això fomenta la reflexió, els fa pensar i els apropa al món real”, explica Reixach.

La responsable del programa ESDi Color Lab, Encarna Ruíz, també ha dit la seva sobre aquest tema: assegura que el disseny gràfic és un factor important a l’hora d’analitzar l’activitat d’una organització i influeix en els resultats que obté així com amb la visió que projecta.

2. Contextualitzar els projectes en una societat determinada

En aquest sentit, Ruiz considera que es podria potenciar molt més aquest aspecte que està estretament lligat, diu, amb la sociologia. El seu projecte, ESDi Color Lab, és un laboratori de recerca i investigació que posa l’atenció sobre el color i el missatge que aquest denota en la nostra societat. Els departaments de comunicació i de màrqueting, per exemple, ho tenen en compte a l’hora de definir la imatge que vol projectar una organització.

3. La investigació científica i acadèmica es tradueix en una major innovació empresarial

Per altra banda, els empresaris agraeixen les investigacions, materials, eines i recursos humans que els ofereixen les universitats per poder tirar endavant els seus projectes i ser més competitius. Joan Reixach apunta que tant el món acadèmic com laboral han canviat en els darrers anys, sent el coneixement un dels béns més preuats en ambdós camps, i per això és tan important potenciar i aprofitar la innovació empresarial que surt, en part, de les universitats i centres de recerca.

Tot i que universitats com la Politècnica de Catalunya (UPC) han firmat gairebé 500 convenis amb diferents empreses, han impulsat 795 projectes de recerca i han establert 4 hubs d’innovació durant el 2020 (tenint en compte les conjuntures del moment), tots els ponents han coincidit en assenyalar que “cal fer les universitats més atractives” i augmentar el cabal d’aquestes transferències de coneixement.

Foto portada: alumnes universitaris de l’ESDI treballant en una marató creativa.

Els comentaris estan tancats