Persones trans a la recerca de feina: “Quan vegin els DNIs no ens agafaran”

La primera Fira Ocupació, que se celebra des d’aquest dilluns de forma telemàtica, ha integrat la Translaboral, una trobada per l’ocupació i la intermediació laboral de les persones trans o transgènere. El 85 per cent estan a l’atur. Demanen ajudes directes.  

La Fira d’Ocupació pretén posar accent en la inclusió de persones LGTBI+ i trans en l’ocupació. D’aquesta manera es podran desfer els prejudicis i aportar diversitat en la societat. Així mateix, la doctora en Antropologia Social i Cultural Alba Barbé ha conduït la conferència Translaboral, una taula de treball per fomentar les polítiques d’ocupació, intermediació laboral i actuació pública per millorar l’ocupabilitat de les persones trans al mercat laboral.

El 85 per cent, a l’atur segons el sindicat UGT

Segons dades del sindicat UGT, l’any 2019, la taxa d’atur entre les persones trans era del 85 per cent, tot i que, des de l’any 2014, una llei hauria de garantir els seus drets laborals i la igualtat de tracte i d’oportunitats. Barbé assenyala que es tracta d’una “situació molt dramàtica, de màxima emergència en termes de discriminació en el mercat laboral”. L’objectiu de la taula és aportar solucions de curt i mig termini factibles per desenvolupar-se en l’àmbit d’ocupació, encara que “impliqui traspassar límits”, destaca. La secretària del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals, Lluïsa Jimenez, assenyala el següent:

“Cal acompanyar a cadascuna de les persones en la seva recerca de feina. Tenim diverses persones amb moltes capacitats diferents que cal acompanyar a cada cas. Des del SAI s’estan fent informes com si fos un servei social, renda de garantia i podem fer informes d’acompanyament. Treballant amb la mirada de cara a les empreses, ja que tenim un curs preparat per sensibilitzar als treballadors i treballadores és de la importància de la diversitat per créixer com a empresa. Pensem que és molt important que les empreses sàpiguen quin és el valor afegit de les persones trans”.

 

El SAI, Servei d’Atenció Integral LGBTI, és una prestació d’un servei per sensibilitzar i informar a persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat d’orientació sexual i d’identitat de gènere i prevenir LGBTifòbia. Així mateix, des de la Taula de Treball s’ha estat d’acord que és necessària la coordinació entre administracions públiques i entitats, per facilitar la inserció de les persones trans*, però que són imprescindibles les ajudes directes per poder oferir més llocs de treball. El coordinador del Grup LGTBI‐UGT de Catalunya, Santos Fèlix, assenyala que:

“Tenim un repte important: canviar la societat. Cadascú dins del seu àmbit, però cal eliminar tots els estereotipis. Així mateix, pel que fa l’àmbit laboral, en la selecció de personal, s’ha d’aconseguir al currículum cec; i no jutjat a les persones per quin és el seu aspecte físic, sinó posar èmfasi en les seves competències. Només així s’aconseguirà una neutralitat màxima.”

Tot i això Judith Juanhuix, dona trans, lamenta que “quan vegin els DNIs, no ens agafaran. Davant d’això fan falta ajudes directes”. En la seva intervenció ha estat taxativa:

“No formin a persones cis per saber com tractar-nos, perquè a cap dels SAIS no hi ha ni una persones trans*. Contracteu-nos”, demana. Així mateix assegura que és necessari canviar la manera de treballar, i que “compteu amb les persones trans per parlar de persones trans, per ocupar les persones trans. Vosaltres posaríeu homes a tractar les dones?”, pregunta.

Juanhuix ha acabat assenyalant que no és una qüestió de formació, sí de posar-hi diners. “Hem de posar fi a la discriminació amb ajudes directes. No som especials, som només persones trans“. Aquest testimoni, telemàtic com tots, ha finalitzat lamentat que la seva realitat no hagi estat exposada la Taula de Treball.

Foto portada: final de la manifestació festiva de l’Orgull LGTBI a Sabadell, l’any passat. Autor: David B.

Comments are closed.