Fàbrica TIMSA - Indústria. Autor: David B.

El sector tèxtil al segle XXI: “Hem d’adaptar-nos a la creixent cultura del coneixement”

La Fira d’Ocupació s’ha estrenat aquest dilluns amb una perspectiva sobre la situació del sector textil. Les jornades, íntegrament telemàtiques, pretenen impulsar la inserció laboral de persones  i ajudar les empreses a trobar els perfils adequats a les seves necessitats. Enguany, la fira pretén potenciar, per una banda, l’ocupació tèxtil a Sabadell, ciutat amb tradició dins del sector i, per altra banda, impulsar la inserció laboral de les persones LGTBI+ i trans*.

La Fira d’Ocupació ha arrencat amb la conferència Les ocupacions del tèxtil on hi ha participat la responsable de borsa de treball del Gremi de Fabricants de Sabadell i Texfor, Angela Ruano qui ha tractat els nous reptes de futur en el mercat de treball, la trajectòria del sector, els canvis produïts en la recerca de feina i els reptes de futur en el nou mercat de treball. També hi ha estat present el consultor executiu Josep Albet, qui ha emfatitzat la importància de la incorporació de les noves tecnologies per a la indústria 4.0 i ha posat damunt la taula la problemàtica de la contaminació de les fàbriques.

El sector del tèxtil s’ha vist obligat a reinventar-se, al llarg de la història. El Vallès occidental s’ha considerat un referent d’aquest sector, però la seva ocupació s’ha vist afectada davant la creixent globalització i la irrupció de la tecnologia. És per aquest motiu que la Fira d’Ocupació vol focalitzar aquest sector per donar-los una oportunitat de creixement i de reinversió.

Així mateix, ho ha explicat Ruano, mostrant les diferències entre la indústria tèxtil del passat i del present. La responsable de la borsa evidencia l’actual situació, on els canvis són constants “hem passat del món físic al món digital”, assegura. Exemplifica que a Sabadell, existien gremis i associacions, dins la ciutat, especialitzades en l’aprenentatge del tèxtil, que preparaven al personal per enfrontar-se en competència nacional, o fins i tot internacional.

Tot i això, les fàbriques i el personal s’han anat adaptant als canvis de la societat. Així mateix, els establiments s’han anat situant fora del nucli urbà i, les fàbriques, cada vegada eren més netes, ja que la contaminació s’ha vist afectada per a tots els gasos que desprèn la fàbrica. Així mateix, hi ha hagut la necessitat d’una nova figura qui tindrà en compte analitzarà l’impacte de la fàbrica en el medi ambient, per així tenir-ne més cura. També ho ha destacat el consultor Josep Albet:

“El sector del tèxtil se l’ha considerat un sector contaminat, és per això que té molt a fer en els Objectius de Desenvolupament Sostenible [ODS]. Cal fomentar els esforços per poder aconseguir una econòmica circular, les tecnologies han de ser una eina primordial perquè disminueixi la contaminació  de manera significativa. Hem passat del tipus de fàbriques analògiques a unes fàbriques clarament amb tecnologia incorporada i interessada a contribuir a disminuir la petjada mediambiental”.

Tanmateix, es preveu per un futur l’ús de sensors i dispositius variats connectats entre ells, per tal d’organitzar les tasques de manera diferent. “Les fàbriques intel·ligents integraran el treball físic amb el treball virtual”, apunta Angela Ruano. Així mateix, Josep Albet introdueix el concepte de “la quarta revolució industrial”. Ens trobem, actualment, davant de diferents canvis que generen, en la majoria de casos incertesa. Tanmateix, el ponent realitza una comparació interessant que exemplifica la importància del coneixement, davant situacions d’incertesa, com podria ser l’actual:

“El 2007, experts en ciència estudiaven la Covid-19, segurament, a causa de la sobreinformació actual, no vam fer-hi cas. El 2020 ens trobem davant la pandèmia. Ens hem d’anticipar abans d’actuar”

A grans trets, el sector del tèxtil està canviant i la tecnologia l’està transformant. És per aquest motiu, que cal canviar el model de les empreses. El ponent afirma que la indústria 4.0 demana un canvi cultural radial a les empreses “amb el model jeràrquic tradicional no ens adaptarem a la nova indústria”. La complexitat que està venint en el món empresarial provocarà que l’empresari no pugui respondre a tots els canvis i donar resposta a totes les tecnologies; és per aquest motiu “es necessiten treballadors que aprenguin, el lema principal de la indústria 4.0 és: agilitat, adaptació i aprenentatge”, apunta Josep Albet.

És per aquest motiu que es demana a les empreses que tinguin la capacitat de donar participació a l’hora de prendre decisions als seus treballadors i treballadores, perquè “si no ho passaran malament, ja que arribarà una cultura empresarial diferent de la qual estem acostumats. Hem d’adaptar-nos a la creixent cultura del coneixement”, destaca la ponència.

Més informació:

Així serà la primera Fira de l’Ocupació (telemàtica)

Foto portada: dos operaris a la fàbrica TIMSA, fa algunes setmanes. Autor: David B.

Comments are closed.