Les dones de Sabadell cobren un 25% menys que els homes

La Unió General de Treballadors (UGT) ha assegurat, a través de l’Observatori del Vallès Occidental, que el col·lectiu d’homes assoleix retribucions més elevades que les dones a totes les unitats territorials de la comarca, apel·lant l’informe Els salaris al Vallès Occidental corresponent al 2019. Els municipis de Sant Cugat del Vallès (32,1 per cent) i Cerdanyola del Vallès (29,1 per cent) encapçalen la diferència salarial entre homes i dones, mentre que a Sabadell l’escletxa es situa en el 25%.

Amb la commemoració del Dia Internacional de la Dona a l’horitzó, la UGT ha presentat la bretxa salarial entre homes i dones a Catalunya i al Vallès Occidental, a l’informe Bretxa salarial, l’expressió de les desigualtats entre dones i homes en el mercat de treball remunerat (2020). En aquest àmbit, la bretxa salarial del salari mitjà anual al 2017 a Catalunya es va situar en un 23,03 per cent, més d’1 punt per sobre de la mitjana estatal. La disminució d’aquesta desigualtat salarial respecte el 2016 va ser només del 0’37 per cent, pel que, si es prolonga aquest ritme de reducció, la bretxa trigaria uns 350 anys a erradicar-se.

La diferència de sou és del 25 per cent al Vallès Occidental

Al seu temps, l’any 2017 les dones residents al Vallès Occidental van guanyar un 24,8 per cent menys que els homes. El salari mitjà dels homes a la comarca va ser de 31.816 euros anuals i el de les dones de 23.934. Les diferències més acusades van ser als municipis de Sant Cugat del Vallès (amb un 32,1 per cent) i a Cerdanyola del Vallès (amb un 29,1 per cent). Cal destacar que el salari mitjà de les dones residents  al municipi de Sant Cugat és superior al dels homes a la resta d’àmbits territorials. A Sabadell la bretxa salarial va ser del 25 per cent, mentre que a Terrassa i a Rubí va ser del 21 per cent.

Per altra banda, les dones del Vallès Occidental de més de 55 anys compten amb una bretxa salarial superior al 31 per cent. La diferència al col·lectiu d’entre els 16 i 34 anys es redueix fins al 15 per cent, per la millor qualificació de les dones més joves.

Enfront aquesta situació, la UGT de Catalunya ha insistit en la manca de corresponsabilitat i ha denunciat l’assignació de rols diferenciats en la cura de família i llar, que situa les dones en posició de desavantatge absolut en el mercat laboral davant els homes.

“Hem acceptat una sèrie de rols que situen la dona com a responsable en les necessitats reproductives, domèstiques i en la cuida d’infants i persones dependents. Això les aboca a conciliar la vida laboral i familiar i, en el pitjor dels casos, a renunciar a la seva promoció personal i laboral”, afirma el secretari comarcal d’UGT Vallès Occidental, Jose Luis Fernández.

Així doncs, la UGT pren la negociació col·lectiva com l’eina fonamental en la lluita contra la desigualtat salarial, com també ho és l’aplicació de la nova normativa, el Reial Decret Llei 6/2019, per a la garantia de la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes en l’ocupació. També s’insta a millorar les condicions laborals d’aquells sectors més feminitzats on habitualment hi ha menys representació sindical per ser sectors nous i descentralitzats.

Precisament, la representació sindical en la propera manifestació del 8 de març a Sabadell serà reduïda, després que L’UGT i Comissions Obreres hagin decidit secundar però no convocar la mobilització.

“Algú s’hauria de preguntar per què  els sindicats majoritaris, que participen i es sumen a les manifestacions a la resta de territoris, a Sabadell no ho fan. Les actituds sectàries no ajuden a sumar esforços, i ningú es pot apropiar d’una reivindicació tan transversal com aquesta”, assegura Fernández.

Fernández lamenta que en el darrer ple de Sabadell, la portaveu de la Crida per Sabadell, Nani Valero, hagi posat en dubte la sensibilitat de genere de la UGT, amb més de 130 anys d’historia, com a sindicat, per no secundar la Vaga Feminista.

Foto portada: manifestació del 8-M, l’any 2018. Autor: David B. 

Comments are closed.