Foto portada: la presidenta dels Amics de l'Òpera de Sabadell, Mirna Lacambra, al mig. Foto: Ajuntament / cedida.

Hisenda reclama als Amics de l’Òpera 400.000 euros en concepte d’IVA

L’Associació Amics de l’Òpera de Sabadell (AAOS) denuncia que el ministeri d’Hisenda els reclama una suma propera als 400.000 euros en concepte d’IVA des de l’any 2013 i fins el 2017.

L’entitat assegura que l’impost es va cobrar i declarar correctament d’acord amb la normativa vigent, però que un canvi formalitzat l’any 2013, que apunten que se’ls va comunicar tard, obligava a no incloure l’impost en les factures emeses als teatres i centres on van actuar. Per aquest motiu l’associació ha recorregut la decisió. “És un cop molt fort per a nosaltres”, ha apuntat Mirna Lacambra, presidenta de l’Associació Amics de l’Òpera de Sabadell (AAOS) que ha revelat que per fer front a aquest deute l’entitat ha hagut de sol·licitar un préstec que amb els interessos eleva la quantitat a pagar a gairebé 600.000 euros.

“Hem fet tota la vida el que s’havia de fer legalment amb Hisenda, totes les factures que hem cobrat als teatres on hem anat a fer les funcions, les hem fet com legalment s’havien de fer, amb IVA, i ho hem declarat”, apunta Lacambra en declaracions a l’ACN.

Tot i això, assegura que l’Estat va aplicar un canvi que eximia les associacions sense ànim de lucre a fer factures amb aquest impost, una modificació que no els va ser transmès, motiu pel qual van seguir reflectint-lo en les seves factures. “Això ens ho van avisar dos o tres anys més tard, i ens demanen que hem de retornar l’IVA cobrat als teatres per les representacions que hem fet els anys 2013, 2014, 2015, 2016 i part del 2017”, destaca.
L’entitat ha demanat un préstec al Banc Sabadell i un aval. Amb comissions i despeses derivades, uns 600.000 euros en total: “és un desgavell important per a nosaltres”, adverteix Lacambra, que explica que estan treballant per trobar un partner que els doni suport econòmic per afrontar la despesa extra que els suposa el retorn de l’IVA. Els Amics de l’Òpera han recorregut la decisió, i que es troben a l’espera de tenir resposta.

Foto portada: la presidenta dels Amics de l’Òpera de Sabadell, Mirna Lacambra, al mig. Foto: Ajuntament / cedida.