Comerç tancat Rambla

La recuperació econòmica va a dues velocitats a Sabadell, segons un nou estudi

El CIESC anuncia que, davant la crisi econòmica la Covid-19, la recuperació econòmica que afecta la indústria, els serveis professionals i empresarials és més lenta que la dels serveis d’hostaleria, comerç i construcció. L’anàlisi permet identificar les diferències dels seus efectes segons tipus d’activitat.

El Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca (CIESC) ha analitzat l’evolució del nombre d’empreses i de llocs de treball de les principals activitats de l’economia sabadellenca. Aquesta conclou que hi ha dues velocitats o ritmes de recuperació diferents després dels efectes de les mesures sanitàries de la Covid-19.

El segon trimestre del 2020 les activitats de Sabadell amb més creixement o recuperació respecte del primer trimestre han estat l’hostaleria, amb un augment trimestral de 181 llocs de treball i 41 establiments, i la construcció, que recupera 26 centres de treball i 281 llocs. El total del subsector de serveis personals creix amb 53 establiments i 97 llocs de treball.

Tot i això, les conseqüències de la crisi sanitària ha afectat la resta de sectors, amb més o menys empreses. Cal remarcar que es redueixen 20 centres als serveis empresarials; pel que fa el comerç en perd 16; i per últim, els serveis socials es donen de baixa 15 empreses i la indústria perd 6 empreses.

Dades anuals en comerç, serveis empresarials i la indústria

Des d’una perspectiva anual (juny 2019 – juny 2020), el comerç i distribució perd 157 empreses, de les quals 100 corresponen a petit comerç al detall. Els serveis empresarials, molt vinculats a les activitats econòmiques, baixen en 120 establiments. Per últim la indústria perd 83 empreses.

Actualment l’estructura de l’economia sabadellenca es basa en el comerç al detall i els serveis professionals i empresarials si tenim en compte el percentatge sobre el total d’empreses i de llocs de treball de la ciutat (ambdós grups suposen el 39% del teixit empresarial amb el 38,1% dels ocupats).

Tot i això, les dades reforcen les demandes del CIESC per impulsar mesures d’ajut i promoció per a les activitat econòmiques per intensificar a les inversions en infraestructures.

Foto portada: un comerç tancat a la Rambla. Autor: J.d.A.