L’Ajuntament establirà una taxa de 455 euros per pis buit

  • S’aprova la proposta inicial d’impostos i taxes per a l’any 2015 amb algunes novetats.

  • La pujada mitjana de les ordenances fiscals és d’un 1 per cent.

El ple municipal ha debatut i aprovat aquest dimarts la proposta d’ordenances fiscals en fase inicial de les noves ordenances fiscals (impostos i taxes municipals). La principal novetat és la implantació d’una nova taxa pels pisos buits, a pagar en determinades condicions. La pujada mitjana dels impostos i les taxes és d’un 1 per cent. Al ser una fase inicial, la proposta s’ha aprovat amb facilitat. Només ICV ha votat en contra.

L’equip de govern ha presentat les noves ordenances com de caràcter marcadament social. Presenten com a proposta estrella la taxa per a propietaris amb pisos buits, que tindrà un cost de 455 euros per expedient. Qui acrediti un patrimoni net inferior als 500.000 euros i béns per valor inferior als dos milions d’euros tindrà una bonificació del 90 per cent. Sabadell entrarà així en el grup de consistoris que graven els pisos buits un any i mig després d’aprovar un document amb mesures sobre la política d’habitatge i gairebé un any després que Terrassa obrís el camí. Encara però haurà de passar per ple l’ordenança fiscal que ha d’aprovar la taxa i també els criteris per marcar que s’entén com a pis buit.

Així mateix, la proposta de pujada mitjana dels impostos (circulació, activitats econòmiques, nínxols, construccions i obres) i taxes (residus, guals) és de pujar un 1 per cent. El tinent d’alcalde de Presidència, Josep Ayuso, ha presentat la proposta.

El portaveu d‘ICV, Carles Marlés, s’ha posicionat contrari a la proposta d’ordenances, ja que la pujada mitjana duplica l’Índex de Preus al Consum interanual. “Ho fan sense cap explicació ni argumentació concreta”, ha assenyalat. Ayuso ha respost que “identificar IPC amb la pujada de les ordenances fiscals no és correcte”.

Tot i així, la proposta ha sortit endavant amb els 13 vots del PSC, 2 vots en contra d’ICV i 11 abstencions (de CiU, PP, Entesa i EUiA). En els propers mesos s’hauran d’aprovar de forma definitiva les ordenances fiscals.

Foto portada: la sala de plens, aquest dimarts. Autor: J.d.A.