Atur Sabadell 2007-2012

L’atur creix sense aturador a la ciutat

  • El mes de maig, tradicionalment positiu, deixa 108 nous aturats a Sabadell.

  • El maig de 2007 hi havia 8.2000 aturats; ara més de 20.000.

Aquesta crisi econòmica ja no es medeix en els titulars en el número de persones aturades o sense prestació sinó que els principals mitjans parlen més de la prima de risc o la caiguda de la borsa.

Tot i així, la taxa d’atur és la principal plasmació de la recessió econòmica i la principal raresa de l’estat, ja que els números són molt superiors a la resta d’Europa. A Sabadell, l’atur continua pujant i aquest mes de maig ho ha fet en 108 noves persones, apropant-se a les 21.000.

A Sabadell hi ha 20.598 persones inscrites a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya. L’atur continua augmentant, malgrat que el mes de maig tradicionalment és positiu a nivell general. Sabadell però no es beneficia de la tirada de l’inici de la temporada estival perquè no té turisme ni els serveis que se li associen.

En canvi, a Catalunya la xifra d’aturats ha baixat en 4.800 persones i ara hi ha gairebé 631.000 aturats mentre que a l’estat ha baixat en 30.000 persones, situant el número d’inscrits a l’Oficina d’Ocupació en 4,7 milions.

Aturats Sabadell 2007-2012 Maig
L'evolució de l'atur a la ciutat és clara. Font: elaboració pròpia.

Els governs català i espanyol han destacat favorablement, tot i que amb timidesa, aquesta petita caiguda de l’ocupació, la quarta més baixa en un mes de maig sempre procliu a la contractació des de 1997.

L’atur es multiplica per 2,5 en un lustre

Observant les dades d’atur a la ciutat corresponents al mes de maig des de l’inici de la crisi s’observa com, després d’un gran salt entre l’any 2009 i 2010, l’atur continua pujant tot i que amb més moderació. No són pocs els sabadellencs que porten més de quatre anys sense feina.

Expectatives de futur

Sent així, les úniques expectatives de que baixi de forma ostensible aquesta dinàmica a la ciutat venen de la mà del polígon de serveis de Sant Pau de Riu-Sec, amb les grans superfícies Leroy Merlin, Conforama, Ikea o McDonald’s. Mentre que el número de currículums entregats per a treballar en aquests espais es dispara, algunes associacions comercials de la ciutat temen que l’increment d’ocupació que es produeixi a Sant Pau es converteixi d’aquí a poc en nous aturats al nucli urbà degut a la caiguda de vendes al comerç de la ciutat.

Mentrestant, els interessats en ser tinguts en compte per Ikea per ser contractats tenen temps fins el 30 de juny per incloure les seves dades a l’aplicatiu que ha ideat la multinacional sueca del moble.