Oliu (BS) a la Cambra: “no hi ha risc de bombolla”

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, considera que en un món ple de riscos l’economia espanyola es mantindrà estable i creixent aquest 2019. Oliu ha pronunciat la tradicional conferència a la Cambra de Comerç. Preocupat pel Brexit i els populismes, mostra confiança en l’economia espanyola i assegura que no hi ha “bombolla” immobiliària. Al contrari: falta obra nova. 

“Tenim una taxa d’atur que no és per tirar coets però com venim de taxes del 20 i el 21 per cent se seguirà creant ocupació. El ritme de creixement es moderarà però estarem a Espanya per sobre de la mitjana d’Europa”, ha resumit. Tot ple de riscos, però en positiu.

Sobre el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat, considera que “augmenten la fiscalitat i això és problemàtic”. Convida el govern central a afrontar els “dèficits estructurals” del país perquè si es pugen els impostos es debilita el dinamisme empresarial.

En quant a Catalunya, “sorprenentment és una situació anòmala”. “L’1 d’octubre va marcar un període crític d’incertesa institucional. Després d’això, s’ha normalitzat la vida econòmica”. El dinamisme de la societat catalana és menor del que voldria pel potencial del país però “no ens podem queixar gaire de la situació perquè el substracte és positiu”, ha seguit.

“Falta obra nova”

“Tot s’aguanta perquè el deute de les famílies, que havia estat del 85 per cent l’any 2010 ha baixat del 60 per cent”, destaca. Creu que a totes les ciutats hi ha “dèficit d’immobles”.

“Falta oferta en obra nova perquè la gent vol obra nova i n’hi ha poca. Estan pujant els lloguers i els costos de producció d’obra nova. Construint 100.000 habitatges a l’any és menys del que tocaria. No hi ha bombolla. En els propers anys seguiran creixent els preus, no gaire, i les entitats financeres ara tenen una política molt més conservadora a l’hora de concedir préstecs de promoció i això evita el risc de bombolla immobiliària”.

Sí està preocupat perquè el cicle expansiu de l’economia (els anys amb PIB positiu) està arribant a la seva fi i el deute públic segueix alt, un 98 per cent. “Abans de la crisi estàvem al 40 per cent”, ha recordat. “Sí ara arribés una crisi i ens enganxa amb el 98 per cent de deute públic, no voldria ni pensar que podria passar”, ha finalitzat.

Preocupat pel Brexit

“Si em pregunten què passarà amb el Brexit els hi dic que ‘jo que sé’. És un culebró que canvia cada setmana i estan, com nosaltres abans, empantanegats”. Creu que la situació és imprevisible i que canvia cada setmana: “és un problema, no només perquè el banc tenim interessos sinó perquè és un problema de cohesió de la Unió Europea, que és una construcció molt fràgil, molt imperfecta”. També ha destacat, en un altre grau de preocupació, el cas italià, amb deute alt i creixement baix.




L’altre gran factor que afectarà la banca serà el canvi de tendència dels tipus d’interès. Es preveu que pugin per primer cop en anys, a Europa i els Estats Units. A nivell internacional, considera que hi ha hagut un canvi de lideratge a causa del viratge dels Estats Units, que s’ha replegat internament. De fet, les incerteses geopolítiques, un món poc previsible, és una de les preocupacions del sector financer.

Clau: la digitalització

Oliu ha subratllat que la digitalització està canviant l’economia, assegurant que els europeus estem “pel mig. Estem prou digitalitzats però canviem molt a poc a poc”. En aquest sentit ha destacat el dinamisme de l’economia xinesa. Per contra, la ciberseguretat està present entre els riscos del sector bancari. “Hem viscut una falla, hem guanyat molts atacs informàtics però segueix sent un dels riscos mundials i preocupa tothom”, manté.

Pel que fa al BS, assegura que el repte és seguir sent el “banc líder en pimes”. Les perspectives per al banc són “positives” tot i que estan “espantats pel que passa al món però després com que moltes de les coses que es diuen no acaben passant, estem bé”.

Ple a la Cambra

Com és habitual, Oliu ha omplert l’auditori de la sala d’actes fins el capdamunt. Tot de representants del món econòmic i empresarial de la ciutat i la comarca. En total, més de 300 persones.

Foto portada: el president del BS, Josep Oliu, i el president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Antoni Maria Brunet. Autor: J.d.A.

Comments are closed.