Oficina del Banc Sabadell a la plaça Sant Roc. Autor: D.Jiménez.

L’OPA al Sabadell, al Consell de Ministres per “raons d’interès general”

El ministeri d’Economia ha decidit elevar l’OPA del BBVA al Banc Sabadell al Consell de Ministres. Així ho ha anunciat aquest dimarts en una nota de premsa, on ha justificat “raons d’interès general diferents de la defensa de la competència”.

En concret, assenyala qüestions relacionades amb el manteniment dels objectius de regulació sectorial, la protecció dels treballadors, la cohesió territorial, la promoció de la investigació, el desenvolupament tecnològic i els objectius de política social. Ara el govern espanyol disposa de 30 dies naturals per avaluar l’operació i decidir si hi imposa més condicions. Per prendre la decisió, el ministeri que encapçala Carlos Cuerpo ha tingut en compte la informació recopilada durant la consulta pública. De fet, en els pròxims dies es donarà a conèixer un informe amb les opinions recollides en aquest procés, inèdit fins al moment en una opa.

Economia ha revelat la seva decisió després del tancament dels mercats per minimitzar l’impacte en la cotització de les dues entitats bancàries. Aquest dimarts el BBVA ha tancat la sessió amb un repunt del +0,82 per cent mentre que el Sabadell ho ha fet un +0,14 per cent.

Cuerpo consulta la decisió amb diversos ministeris

En declaracions als mitjans, Cuerpo ha afirmat que ha adoptat la decisió d’elevar el procés al Consell de Ministres seguint la normativa i els procediments de la llei de defensa de la competència. Concretament, s’empara en la llei 15/2007. Prèviament, l’executiu també ha rebut l’expedient de la CNMC i ha escoltat tots els ministeris amb competències econòmiques. De fet, ha explicat, cinc ministeris han demanat l’elevació al Consell de Ministres.

“Cal aprofundir el seguiment del potencial impacte de l’operació en elements vitals per a l’economia com poden ser la protecció de l’ocupació, la inclusió financera o la cohesió territorial”, assegura el ministre.

El ministre ha recordat que l’elevació no prejutja la decisió que adoptarà el Consell de Ministres, que ara disposa de 30 dies naturals per actuar un cop hagi escoltat de nou els cinc ministeris. En aquest termini, el Consell de Ministres ha de decidir si hi ha motius d’interès general que puguin donar lloc a l’establiment de condicions addicionals. “No es tracta d’endurir o estovar les condicions, sinó simplement de considerar si hi ha raons d’interès general diferents de les de competència que justifiquin la imposició de restriccions addicionals”, ha dit.

Cuerpo també ha afirmat que a consulta pública que l’executiu va obrir sobre l’operació ha estat “útil”. “Volíem mirar en termes qualitatius el pols de la societat civil”, ha dit, i “hi ha hagut una bona resposta” que “apunta l’existència de raons d’interès general afectades per l’operació”.

El ministre ha recordat que l’elevació no prejutja la decisió que adoptarà el Consell de Ministres, que ara disposa de 30 dies naturals per actuar un cop hagi escoltat de nou els cinc ministeris.

La decisió del Consell de Ministres, cap a finals de juny

Si el Consell de Ministres esgota els terminis, com ha fet aquesta vegada el Ministeri d’Economia, la seva decisió es coneixerà al voltant del divendres 27 de juny.

Sobre la taula, el govern espanyol té diverses opcions: pot confirmar la resolució dictada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a finals d’abril o bé afegir-hi condicions addicionals, que justifiqui per raons d’interès general. En qualsevol cas, l’executiu no pot impedir l’operació, sinó que pot endurir determinades condicions que provoquin que el BBVA retiri la seva oferta. El que sí que pot vetar és una fusió. Si transcorreguts els 30 dies l’Executiu no diu res, s’entendrà que hi ha silenci administratiu i es donarà per bo el dictamen de Competència.

Un cop superat aquest pas, l’operació quedarà pendent de la publicació del fullet de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), un document on es detallen els valors que es volen adquirir, les contraprestacions de l’operació i les garanties que s’ofereixen. Després s’obrirà el període d’acceptació, que es pot allargar entre 15 i 70 dies, i finalment seran els accionistes del Sabadell qui tindran l’última paraula i podran votar si accepten o no l’oferta del banc que presideix Carlos Torres.

Cal tenir en compte, també, que si finalment l’OPA arriba a votació, el BBVA encara pot millorar l’oferta, tot i que els directius de l’entitat han negat que ho tinguin previst. En canvi, els analistes sí que ho esperen, un cop el banc tingui llum verda de tots els reguladors. Amb tot, el desenllaç de l’operació no es preveu fins almenys després de l’estiu.

Un escenari inesperat pel BBVA

Que l’OPA passi a la teulada del Consell de Ministres no era l’escenari esperat pel BBVA, que fa una setmana va dir públicament que l’operació no hauria d’elevar-se al govern espanyol. En una entrevista, el president el banc basc va opinar que la consulta pública “no era necessària” i va insistir a dir que veia “molt de temor infundat”. “Lluny d’afectar negativament a cap element d’interès general, l’operació és bona”, va indicar.

En canvi, l’empresariat ha manifestat des d’un primer moment el seu rebuig a l’operació. Fa uns dies, diverses entitats del món econòmic van reclamar per carta el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que la freni. Al seu torn, els sindicats demanen limitar-la “al màxim” i dificultar al BBVA fer acomiadaments. També en l’àmbit polític, el president de la Generalitat, Salvador Illa, va afirmar explícitament que li agradaria que “no sortís”.

Foto portada: oficina del Banc Sabadell a la plaça Sant Roc. Autor: D.Jiménez.

One Comment

  1. Pingback: OPA al BS: Brussel·les no veu motius per rebutjar-la

Deixeu un comentari