Pimec reclama més inversions per potenciar la segona corona metropolitana

Els presidents territorials de Pimec al Vallès Oriental, Vallès Occidental i Maresme-Barcelonès Nord, han reclamat aquest dijous de manera conjunta que s’inverteixin els recursos necessaris en aquests territoris per convertir-los en “una eina de recuperació econòmica”. Així, per exemple, reclamen que s’aposti per infraestructures clau com la connexió de la B-30; l’enllaç del Maresme amb l’AP-7 entre Tordera i Girona; el corredor mediterrani; les millores en Rodalies o potenciar l’aeroport de Sabadell per al transport de mercaderies, per exemple. La patronat creu que la “discriminació” d’aquest territori respecte de Barcelona i els municipis de la primera corona metropolitana és evident i reclamen que es reverteixi.

Segons el darrer informe sobre estats comptables de les pimes, elaborat per l’Observatori de la Pimec, les pimes de la segona corona metropolitana nord tenen una mida i volum de vendes superior a la mitjana de Catalunya, amb major potencial exportador, amb importants eixos de comunicació cap a França pel transport de mercaderies. L’estudi també posa de manifest que no disposen de suficients infraestructures ni connexions adequades entre les tres comarques.

El president de Pimec Vallès Oriental, Daniel Boil, ha assegurat que cal impulsar infraestructures que permetin millorar la mobilitat i la productivitat de les pimes i, sobre el Pla Director d’Infraestructures 2011-2020 aprovat per l’ATM, ha afegit que “només va destinar un 20 per cent dels recursos als municipis de la Segona Corona, quelcom no es correspon amb la importància econòmica i empresarial de la zona”, amb la concentració industrial més gran de tota Catalunya.

Per part seva, el president de Pimec Maresme-Barcelonès Nord, Joan Pera, ha destacat el valor del Tecnocampus Mataró, com a hub de formació, ecosistema d’emprenedoria i de la recerca, entitat que necessita de les connexions amb els vallesos i amb els altres centres de formació i de recerca per créixer.

Per últim, el president de Pimec Vallès Occidental, Josep Maria Catalán, ha assegurat que es tracta de la principal concentració d’indústria, sobretot al sector metal·lúrgic sent un pool de coneixement i innovació (UAB, UPC i ESADE) i centres tecnològics (Eurecat i Leitat). Per això, ha insistit que “són necessàries polítiques de suport a les pimes en polítiques d’R+D i facilitar aquesta transferència per potenciar el teixit productiu a tota la Corona Metropolitana”.

Els tres presidents territorials no volen que es prenguin les decisions de forma centralitzada sense tenir en compte els agents socials del territori:

“Barcelona és un gran hub europeu que té el pes industrial fonamentalment a la seva segona corona, i aquesta interdependència ha d’ajudar a sumar de forma intel·ligent”.

Per això, els representants de la patronal a aquestes tres comarques reclamen inversions públiques al territori per acompanyar les inversions ja realitzades per les pimes industrials els darrers anys, tot destacant que ha de ser una aposta clara per tal de facilitar la millora dels processos productius, la innovació de producte, les mesures mediambientals i de sostenibilitat, i el creixement internacional.

Foto portada: Catalán, el president de PIMEC Vallès Occidental. Foto: cedida.

Comments are closed.