Rosvi Moix, Gremi de Fabricants: “al Ripoll, hem de lligar indústria, medi ambient i esport”

La directora de l’empresa Tintes Industriales Moix SA (TIMSA) és des de setembre la primera presidenta de la història del Gremi de Fabricants de Sabadell, la històrica patronal textil de la ciutat, que camina cap als 500 anys de vida. 

En aquesta entrevista, a les portes de Sant Sebastià, celebració patronal del sector, Moix explica les seves prioritats en el seu mandat, de dos anys més dos prorrogables, i els principals canvis que necessita Sabadell per recuperar el pols. El Gremi ofereix diàleg i sol·licita agilitat a l’administració.

És presidenta del Gremi de Fabricants des de setembre. Com ha trobat el Gremi en aquest temps? Com són els seus primeres passos?
Fa anys que estic per la casa i sempre he trobat que el Gremi està en bons moments. Hi ha força empreses industrials, encara tenim moviment, i el Gremi intenta ajudar-les i tenim moltes ganes de fer coses. Col·laborem amb entitats com Texfor, el Consejo Intertextil Español i la Fundació per la Indústria de la casa. Tots viuen per les empreses i ajudar-les al seu desenvolupament i necessitats.

Hem fet una junta d’industrials. Hem volgut fer una junta amb representants de tost els rams: tints, filatures, teixits, acabats… tot per saber les inquietuds. Tenim una junta industrial i de gent jove i amb ganes de treure iniciatives.

És la primera dona presidenta en la història del Gremi de Fabricants. Per vostè, és un simbolisme o alguna cosa més?
Cada cop hi ha més dones en llocs executius i directius a les empreses. Això porta que les dones comencin a estar a llocs importants d’entitats. És un honor ser la primera dona presidenta del Gremi de Fabricants, després de gairebé 500 anys d’història. És significatiu que la societat va tirant cap a la igualtat. De fet, al Gremi ja fa quatre anys que tenim la primera secretària general del Gremi, Núria Aymerich. I el paper de secretària general és molt important al Gremi.

La primera presidenta en la història del Gremi vol fer canvis o serà més aviat continuista?
El Gremi fa 500 anys que va i seré continuista perquè no ens cal cap revulsiu.

El Gremi funciona perquè el seu fer és el compromís social, Sabadell i els industrials, les fàbriques i el tèxtil. Revulsius no calen. Farem el mateix: seguiment i adaptació als canvis. El Gremi s’adapta a les circumstàncies que hi ha i s’ha sabut adaptar sempre al llarg de 500 anys.

Darrerament el Gremi ha estat molt actiu demanar que es reenfoqui el riu Ripoll i en altres projectes com l’economia circular o tenir veu en els temes territorials. Quines seran les seves prioritats?
La sostenibilitat a les empreses és importants per nosaltres. Farem, estem fent, campanyes per reducció de residus entre els agremiats tant del Gremi com de TEXFOR. La internacionalització és una altra línia bàsica: l’empresa petita de Sabadell l’hem d’acostar i acompanyar en el seu desenvolupament perquè pugui estar al món. També la innovació i la digitalització ens preocupa. Aquest any, a través de la Fundació per la Indústria, centrarem unes jornades en la digitalització.

Una línia important és la col·laboració amb entitats de la ciutat: des de fa un any es va crear Sabadell Cercle d’Entitats i som una part activa i amb ganes de fer coses. S’ha aconseguit que hi hagi més de 100 entitats de la ciutat, que són la veu del que volem per la ciutat, i transmetrem a l’Ajuntament. Ha estat un èxit perquè tothom va a la una i l’Ajuntament col·labora i hi ha feeling. Estem al CIESC, hem portat durant quatre anys la presidència i properament hi haurà el relleu: han estat quatre anys de reactivació.

Com imaginen el projecte Ripoll?
Amb l’anterior consistori el vam deixar a les portes i hi ha un consens amb les entitats ambientals, el consistori i les entitats econòmiques de que el riu Ripoll s’ha de posar de cara a la ciutat. S’estan fent projectes macos de medi ambient, d’esport i encara hi ha indústria. Hem de fer que tot estigui lligat: indústria, medi ambient i esport. Hem de treballar.

Però a vegades se’n parla molt d’algunes coses i costa visualitzar-les. Vostès com l’imaginen? De què parlen quan parlen del projecte Ripoll?
Hi veiem una comunitat que s’ajuntarà tant la part industrial com el medi ambient com l’oci. Tot estarà lligat. Si ara veieu el riu està lleig perquè no està urbanitzat o abandonat però al riu baixa aigua neta, hi ha fauna, flora i tot s’ha de lligar i regular per fer un passeig maco per la gent de Sabadell anar-hi el cap de setmana però que a la vegada entre setmana tingui activitat econòmica i que no distorsioni la imatge del medi ambient.

Quines empreses hi veuen?
Crec que indústria no hi haurà més que l’actual però es poden ubicar oficines amb arquitectura integrada, centres d’esport, serveis per a estudiants… tenim la Gran Via a sobre amb la UAB i la línia d’estudiants i allà es poden fer coses d’innovació… hi ha molta cosa per poder fer.

Per concretar més, en els propers quatre anys què s’hauria de veure de nou al riu Ripoll?
No ho veurem d’avui a l’any vinent però quan tinguem el consens amb l’Ajuntament, el que es veurà i serà imminent perquè l’Ajuntament està d’acord, són els ascensors per accedir bé al riu Ripoll. I sobretot el projecte que estarà fet. Un cop hi hagi ascensor, es regulin els usos, es faci una neteja, s’adeqüi la seguretat, l’enllumenat, veurem un canvi important.

I aquí quin paper ha de tenir el Gremi?
Diria que el Gremi ha estat l’iniciador de que el Ripoll tingués vida. Quin paper tindrem? Estem fent totes les propostes des d’un grup format amb gent de Sabadell, que si l’ascensor, que si la neteja, que si la il·luminació… buscar els fons europeus amb l’ajuda de l’Ajuntament per finançar les millores del riu.

Canviant de tema, com està la tramitació de llicències a l’Ajuntament?
De moment l’Ajuntament ens ha dit que han guanyat mesos respecte el que tenien abans. Nosaltres els apretem perquè necessitem llicències per activitats. No podem deixar perdre res per culpa del temps.

Sovint es diu que Sabadell no és business friendly. Vostè també considera que Sabadell és una ciutat antipàtica pels negocis?
Nosaltres preferim centrar-nos en ajudar amb les nostres opinions a millorar la ciutat.

Necessitem les rondes, les comunicacions, seguretat i infraestructures bones als polígons, tramitar els permisos de forma àgil perquè la gent no se’ns en vagi a un altre municipi. I molt diàleg entre l’Ajuntament i les entitats.

Fa un mes es van aprovar les primeres ordenances fiscals del nou govern. A nivell general han pujat un 2 per cent dels impostos, malgrat que l’Impost d’Activats Econòmiques només puja un 1 per cent. Què li semblen aquestes ordenances?
Sobre política municipal, no ens hi podem posar massa però entenc que si això és perquè Sabadell vagi millor ho hem d’assumir sempre i quan les prioritats que es demanen per les empreses vagin tirant endavant.

Rosvi Moix - Presidenta Gremi Fabricants. Autor: David B.
Rosvi Moix, aquest divendres. Autor: David B.

Una singularitat a nivell d’entitats empresarials a Sabadell és la seva gran amalgama de veus. A Granollers hi ha una gran patronal, la Unió Empresarial Intersectorial (UEI). A Terrassa una altra (Cecot). A Sabadell hi ha dues grans patronals, el Gremi de Fabricants i el Centre Metal·lúrgic, amb un paraigües com el CIESC, i encara altres veus. Tota aquesta estructura li sembla bé o caldria reduir-la, anant cap a fusions?
Si l’estructura que tenim a Sabadell és aquesta és perquè ens representa millor. Cada entitat té la seva personalitat i les seves necessitats. Potser és que som diferents. CIESC és per la ciutat i per la comarca. Amb la resta podem tenir col·laboracions puntuals però cada entitat ha de tenir la seva personalitat i les seves necessitats.

Dilluns presidirà la seva primera celebració de Sant Sebastià. Introduirà algun canvi?
La festa de Sant Sebastià fa molts anys que funciona i sempre la fem igual, i a la gent és el que li agrada: que els agremiats vinguin a la casa. Fem una conferència, de tema social i empresa, que la farà Jordi Alberich, de Foment del Treball i a més a més era secretari del Cercle d’Economia. Farà una bona conferència, perquè és la proximitat de la persona i l’empresa.

Però aquest any sí tindrem una cosa diferent perquè hem volgut col·laborar amb unes donacions a unes monges, les Missioneres de Josep, Jesús i Maria, del barri de Campoamor. Tenen una llar d’infants i no tenen gaire ajut de les administracions. Només tenien una subvenció de la Generalitat, que li han baixat a la meitat, i tenen 90 nens fent una gran tasca. Es farà una donació. És l’únic toc nou que hem fet. Ens ha semblat oportú.

Foto portada: Moix, aquest divendres al Gremi de Fabricants. Autor: David B. 

Els comentaris estan tancats