Foto portada: un moment de la presentació dels projectes. Autor: Ajuntament / cedida.

Sabadell acull la presentació dels projectes comarcals pels fons Next Generation

El Teatre Principal ha acollit aquest matí el Fòrum Next Generation en què diferents territoris del Vallès han presentat els projectes que presentaran als Fons de recuperació europeus Next Generation. En aquesta jornada, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha aprofitat per presentar un dels projectes que proposarà Sabadell: la rehabilitació del Castell de Can Feu com a espai de formació mediambiental. Aquest divendres es presentaran tota la resta.

En concret, el que proposa l’alcaldessa és recuperar l’espai del Castell de Can Feu, rehabilitar-lo, i convertir-lo en un espai de formació en tasques mediambientals, com són la jardineria, l’horticultura i les activitats de conscienciació sobre el medi ambient, per a persones en atur o amb dificultats per trobar feina i, així, ajudar-les a inserir de nou al món laboral.

“És un projecte de cohesió social, en que aprofitem per recuperar un espai emblemàtic, el castell de Can Feu, el posem al servei de la ciutadania i, mentre potenciem les activitats ambientals, donem resposta a les necessitats econòmiques i socials”, apunta Farrés.

Alhora, la proposta també contempla impulsar la producció agrària de quilometro zero, donar suport a la creació d’empreses que potencien l’economia verda i promoure la producció ecològica i el consum responsable. Amb el projecte, a més, es pretén recuperar els jardins i els boscos propers al Castell per adequar espais verds a la ciutat.

Amb un cost aproximat de 10 milions d’euros, el projecte pretén modificar els 4.000 metres quadrats que ocupa el Castell, en què anirien ubicades sales, espais de formació i un hivernacle per produir productes de proximitat, i els 10.000 metres quadrats exteriors que envolten el monument.

Farrés, però, ha assegurat que, de no aconseguir el finançament que atorguen els fons Next Generation, intentaran aconseguir inversions per altres vies per tal de poder portar a terme el projecte.

Què són els Fons de recuperació europeus Next Generation?

Els fons, aprovats al juliol de 2020 pel Consell Europeu, tenen com a objectiu reparar els efectes econòmics, socials i sanitaris que ha tingut la pandèmia de Covid-19. Alhora, també pretenen impulsar la transició ecològica i digital als països de la Unió Europea. D’aquests fons Espanya rebrà 140.000 milions d’euros i, en concret, el coordinador del Comitè Assessor de la Generalitat de Catalunya per als Fons Next Generation, Miquel Puig, espera que entre 2021 i 2023 arribin els primers 76.000 milions.

“Estem davant uns fons excepcionals per tres motius: per volum, perquè són molts diners, perquè per primera vegada la Unió Europea s’endeuta per mobilitzar recursos i perquè per primera vegada la mateixa Unió es planteja fer política industrial e invertir en innovació”, assegura Puig.

De moment, des del Consell Comarcal s’està treballant per presentar, a més dels projectes que proposen els municipis, altres programes que abasten tota la comarca i també que poden esdevenir candidats a rebre el finançament que ofereixen els fons.

A part del programa que ha presentat Sabadell, altres propostes que s’han exposat són: el Projecte de Descarbonització de la Industrial Catalana, que afavoreix l’extracció d’energia de la biomassa forestal, el projecte Vallès Solar, que pretén establir un milió de plaques fotovoltaiques a 2.500 empreses del Vallès per aprofitar l’energia solar, i el projecte Vallès Industrial, que pretén posar en contacte diferents empreses vallesanes per promoure el consum de productes locals.

Més informació:

Foto portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.