Sabadell busca com atraure i retenir el talent jove

Punt i final a la participació en el projecte europe Gen Y City, que pretèn potenciar l’emprenedoria a les ciutats participants. Sabadell, única ciutat de l’Estat al projecte conjuntament amb Granada, l’ha tancat amb la redacció d’un Pla d’Acció Local.

L’Ajuntament, la UAB, l’ESDi, la xarxa ONiON, l’Escola Illa, el Centre Tecnològic ASCAMM-EURECAT i altres agents han redactat el Pla d’Acció, que s’haurà d’executar entre 2018 i 2019. L’anàlisi sentencia que Sabadell té punts positius per atreure talent però que ha de “distingir-se” i “difondre els actius” que té.

“Ens posem en línia per fer de Sabadell una ciutat de referència per a persones emprenedores on fer néixer i créixer els seus projectes empresarials”, diu el regidor de Treball i Empresa, Edu Navarro.

En quant a les actuacions, el pla estableix esdeveniments com un marketplace creatiu, un esdeveniment de talent opportunity l’octubre de l’any vinent i la difusió de l’oferta de suport a l’emprenedoria. També es vol crear una comunitat creativa al voltant d’un festival de música emergent, una web de registre de grups musicals, un espai expositiu o living lab i un esdeveniment anual d’una setmana a l’any. L’acció probablement més ambiciosa sigui crear un Laboratori d’Idees Urbanes, prop o a la Gran Via. De fet, el propi l’ESDi ha rebut finançament europeu per fer un centre d’innovació a la zona (més info: ‘L’ESDi rehabilitarà unes naus per ubicar-hi un centre d’innovació‘).
Sabadell busca especialment aquells emprenedores que es vinculin a l’estratègica d’especialització: disseny aplicat a la indústria, fabricació avançada i indústria 4.0.

Al mig del rànquing

Segons la diagnosi, Sabadell se situa al mig del rànquing de municipis metropolitans pel que fa a població potencialment emprenedora (entre 15 i 64 anys, amb estudis superiors). Segons aquestes dades, hi hauria 40.500 persones emprenedores a la ciutat, de les quals la meitat treballen a Sabadell, el 20 per cent a altres municipis vallesans, el 15 per cent a Barcelona, el 14 per cent a altres comarques barcelonines i l’1 per cent restant fora de la província de Barcelona.

Què és el projecte Gen Y City?

Aquest projecte, dins el programa, coordinava una xarxa de 11 municipis, liderats per la ciutat de Poznan (Polònia) per determinar polítiques de promoció, atracció i retenció de talent jove emprenedor. Entre els municipis de la xarxa, a més de Sabadell, Granada i Poznan, hi ha entre altres Bolònia i Gènova (Itàlia), Nantes (França), Coimbra (Portugal) o Wolverhampton (Regne Unit).