Foto portada: alcaldes, regidors i representants del món econòmic, al Centre d'Empreses Industrials de Can Roqueta. Autor: Ajuntament / cedida.

Sabadell liderarà l’estratègia d’ocupació i desenvolupament econòmic de 14 municipis

Representants de 14 municipals del voltant de Sabadell, tant del Vallès Occidental com de l’Oriental, i representants del món econòmic demanen un canvi en la relació amb el Servei d’Ocupació de Catalunya per millorar l’ocupació i la competitivitat econòmica. Així els municipis volen configurar una Estratègia Territorial d’Ocupació i Desenvolupament Econòmic en base a la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes.

La nova llei del Servei d’Ocupació de Catalunya permet a les comarques i municipis de més de 50.000 habitants dissenyar una Estratègia Territorial d’Ocupació i Desenvolupament Econòmic pròpia, per coordinar i planificar aspectes com la formació ocupacional, les polítiques actives d’ocupació o altres derivades com la Formació Professional. Sabadell en liderarà una, apostant pels municipis a l’entorn del riu Ripoll i la riera de Caldes. Aquest dimarts han signat la declaració que posa en paper les aspiracions.

Declaració de Can Roqueta

Firmen l’anomenada declaració de Can Roqueta representants de Sabadell, Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet, Polinyà, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-Solità i Plegamans, Castellar del Vallès, Barberà, Badia i ja al Vallès Oriental, La Llagosta i Caldes de Montbui. Són gairebé tots els municipis de l’anomenat Eix del Ripoll i de l’Eix de la Riera de Caldes.

Així mateix, també la firmen representants d’entitats econòmiques com el Gremi de Fabricants, el Centre Metal·lúrgic o la Cambra de Comerç de Sabadell.

Pensem que únicament cooperant i mantenint l’esperit obert de col·laboració ens podrem afirmar en el que som i en el que podem arribar a ser per a Catalunya. La suma d’esforços ens permetrà abordar els importants reptes col·lectius en matèria de desenvolupament econòmic i generació d’ocupació”, ha assegurat l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez.

Els signants destaquen que l’àmbit té un pes industrial 10 punts per sobre de la mitjana catalana i una indústria d’alt contingut tecnològic que dobla la mitjana de la demarcació.  Així mateix, mantenen que “hem hagut de fer grans esforços amb recursos limitats i competències inexistents” durant la crisi.

Lluita contra la pobresa, qualificació professonal i transformació econòmica

L’Estratègia Territorial ha de fer front al risc de cronificació en la desocupació (joves, dones i majors de 45 anys), l’acceleració de les qualificacions professionals, la transformació productiva i la reclamació de les infraestructures territorials que mereix l’àmbit protegint a la vegada el medi natural. Així mateix, els municipis asseguren que les prioritats han de ser l’atenció, orientació i qualificació de les persones, la promoció de l’emprenedoria i el suport a l’empresa, i la qualitat i sostenbilitat del territoril

Els signants demanen al SOC una “nova relació de més implicació, compromís i capacitat real de decisió”. La declaració s’ha presentat al Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta de Sabadell.

Foto portada: alcaldes, regidors i representants del món econòmic, al Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta. Autor: Ajuntament / cedida.