Foto: M.Tornel.

Els tribunals donen la raó a l’Ajuntament en el seu litigi amb Ikea

L’Ajuntament i Ikea mantenen un litigi judicial des del mandat passat, ja que el govern quatripartit va trobar que tributaven de forma simulada a l’Impost d’Activitats Econòmiques. A grans trets, declaraven menys superfície de la real i s’havien donat d’alta en diversos epígrafs (cafeteria, ferreteria, mobles…) per pagar menys IAE del que farien si estiguessin simplement a l’epígraf de grans superfícies. Els tribunals han donat la raó al consistori pel que fa a l’any 2017.

El litigi inicial afectava també dues grans superfícies del centre comercial Via Sabadell, Leroy Merlin i Conforama. L’Ajuntament de l’època, amb Juli Fernàndez (ERC) com alcalde i el regidor de la Crida Albert Boada com a màxim responsable econòmic, va reclamar els diners pagats de menys a través d’una liquidació. Ikea va obrir portes a Sabadell el mes de desembre de l’any 2012. Des de llavors i fins el 2015, va estalviar-se un milió a través de tributar menys IAE del que li tocava, segons va precisar l’executiu municipal de l’època. Les multinacionals van liquidar els pagaments però van recórrer al contenciós administratiu (més info: ‘Tres operadors van eludir 1,4 milions en IAE‘).

La sentència actual, però, va en relació a l’any 2017. Ikea va seguir liquidant els impostos sota els seus paràmetres. Llavors l’Ajuntament va girar una nova liquidació d’IAE, que Ikea va recórrer, i a més va sancionar-los, i també a Leroy Merlin, amb 700.000 euros en total (més info: ‘Nou episodi del pols entre l’Ajuntament, Ikea i Leroy Merlin‘).

Ara el contenciós ha desestimat el recurs d’Ikea per la reclamació de l’IAE del 2017 i Ikea haurà de pagar 439.000 euros. No obstant, el contenciós reconeix que no hi ha una jurisprudència clara ja que aquestes grans superfícies utilitzem el mateix procedir habitualment i alguns tribunals ho han acceptat sense més.

Fonts del consistori han precisat que el litigi en relació a l’IAE va començar a meitats de l’any 2014 i que hi ha diversos recursos pendents.

Foto portada: IKEA a Sabadell. Autor: M.Tornel.