Fotos: Nerea Bueno

Nou episodi del pols entre l’Ajuntament, Ikea i Leroy Merlin

L’Ajuntament ha presentat una sanció contra dos grans operadors del polígon comercial Via Sabadell, Ikea i Leroy Merlin, per un total de 720.000 euros. Les empreses poden recórrer al tribunal contenciós, com van fer anteriorment en una primera inspecció.

Anteriorment l’Ajuntament va reclamar als dos operadors, i també a Conforama, que regularitzessin l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) des de l’any 2012, quan van obrir portes, fins 2015. En total, més de milió i mig d’euros (més info: ‘Tres operadors van eludir 1,4 milions‘). I és que les empreses s’havien donat d’alta en diversos epígrafs d’activitat, el que comportava que acabessin pagant com si fossin diversos petits comerços i no com una gran superfície. El consistori ho va entendre com una forma de tributació fraudulenta i els va reclamar regularitzar les quantitats. Les empreses ho van fer de seguida un cop es va fer públic el cas. No obstant, van presentar recurs contenciós, que encara no ha estat resolt.

Fotos: Nerea Bueno
L’Ikea de Via Sabadell. Fotos: Nerea Bueno

La nova sanció és una clau de volta al mateix conflicte. Segons ha explicat a iSabadell el regidor de Serveis Centrals, Albert Boada, les empreses han seguit liquidant l’IAE mitjançant el seu criteri, i no el del consistori. L’administració entèn que estan cometent una sèrie d’irregularitats, i d’aquí deriva una bateria de sancions, que suma 720.000 euros entre els dos operadors.

Inspeccionen els impostos d’obres

Dins l’anomenat Pla de Control Tributari, el consistori ha iniciat inspeccions també en algunes d’aquestes grans superfícies dels impostos de les obres realitzades per regularitzar si s’escau l’impost en relació al cost real dels treballs. La inspecció encara no està tancada.

Foto portada: el Leroy Merlin de Via Sabadell, fa uns dies. Autora: Nerea Bueno.