Museu Historia

El Museu d’Història fa una mirada al Sabadell quotidià del franquisme

  • El Museu d’Història inaugura una mostra fotogràfica sobre la ciutat en les dècades centrals del segle XX.

  • A més, es dedica una mostra amb caire tèxtil: Tints i colorants. Una història que ve de lluny.

Inaugurada la mostra del Museu d’Art per aquesta Festa Major, el Museu d’Història s’ha sumat aquest dimecres amb dues exposicions que romandran a l’equipament durant els propers mesos. Són la retrospectiva a Joan Balmes i Benedicto i la mostra Tints i colorants a Sabadell. Una història que ve de lluny.

El Museu d’Història de Sabadell (MHS), com és habitual, també és escenari de la Festa Major. Ho és amb dues exposicions, que s’han inaugurat aquest dimecres amb l’assistència del regidor de Cultura, Quim Carné, i el director del MHS i l’Arxiu, Joan Comasòlivas.

Joan Balmes i Benedicto 1915-2004

L’exposició, basada en fotografies, és una salt al Sabadell de les dècades centrals del segle passat. Un període entre la ciutat efervescent del període previ i posterior a l’arribada de la Segona República i la ciutat reivindicativa i batalladora del postfranquisme. La mostra retrata la ciutat entre els anys 1944 i 1964 amb imatges preses per Joan Balmes, l’arxiu del qual té més de 80.000 imatges.

El Museu considera que és un dietari gràfic del Sabadell d’aquells anys i una bona forma de conéixer les festes familiars i els esdeveniments públics: processons, proves esportives, inauguracions… Balmes treballava com a comptabe a l’empresa Tamburini-Colomer però també feia encàrrecs fotogràfics per mantenir l’economia familiar. Feia casaments, comunions, batejos, enterraments i altres actes socials.

Joan Balmes
Una imatge de l'exposició al MHS.

El fill de Joan Balmes, Martí Balmes, a més, està duent a terme una tasca de documentació i reconeixement de totes les persones que apareixen a les imatges. No són poques i està tenint un gran seguiment. El consistori assegura que ja hi ha més de 7.600 imatges identificades. Moltes famílies sabadellenques s’hi poden reconéixer.

L’exposició s’organitza amb la voluntat de trobar punts de contacte personals i familiars i està dirigida a un públic molt ampli i familiar. L’Arxiu Històric té dipositat el fons Balmes.

Tints i colorants a Sabadell. Una història que ve de lluny

El vestíbul del Museu tindrà aquesta mostra fins el 2 de febrer de l’any vinent. S’exposaran els mostraris de tintoreria de l’empresa Estruch, que abarquen tot el segle XX. També hi ha mostres de Tints Raventós i Tints Enrich L’any 2012 es van començar a catalogar els mostraris. L’exposició està dividida en diferents apartats, com color, colorants, tints, estris i laboratori.

El Museu d’Història té entre les seves línies avançar en la recerca i el coneixement de la història de la indústria tèxtil local.

Foto portada: Juan Carlos Sánchez, Joan Comasòlivas i Quim Carné a la presentació de les dues exposicions. Autor: David B.

Comments are closed.