Polèmica al CN Sabadell per cobrar la quota als socis malgrat el tancament

  • Queixes perquè l’entitat nedadora, tancada des del 13 de març, cobrarà les quotes de març i abril malgrat l’estat d’alarma. 
  • “No som una empresa ni un gimnàs. Som un club i la quota és per mantenir la instal·lació”, diu el director general. 

La principal entitat de Sabadell en número de socis, el Club Natació Sabadell, ha presentat un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) per a la totalitat de la plantilla a causa del tancament obligat a causa de la crisi del coronavirus. Tot i el tancament, l’entitat nedadora té previst cobrar la quota als seus més de 27.000 socis. Sobretot aquest fet ha causat malestar i ha provocat crítiques entre part dels socis.  

En una missiva enviada el passat dimarts als seus socis, el Club Natació Sabadell comunicava que el tancament obligat de les seves dues instal·lacions, tant a Covadonga com a Can Llong, té “grans afectacions”.

Les principals són per la plantilla. Unes 250 persones que s’han vist abocades, com les de moltes altres empreses (El Corte Inglés o IKEA sense anar més lluny de la ciutat) a l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació, l’ara famós ERTO. Es va presentar el passat 20 de març. Afecta al 90 per cent de la plantilla en tota la seva jornada laboral i al 10 per cent restant en la meitat de la jornada. Aquestes més o menys 25 persones que ara treballen mitja jornada miren de mantenir les instal·lacions o fan teletreball des de casa. A tots els acomiadats, l’entitat els complementarà el sou fins arribar al 100 per cent de la base de cotització (l’ERTO els cobreix el 70 per cent). I, segons explica el director general del CN Sabadell, Carles Poyato, es comprometen també a readmetre tothom un cop puguin reobrir.

Es mantenen les quotes

El que ha causat una cert enuig entre els usuaris del Club és que tingui previst cobrar les quotes de soci no ja de març sinó també d’abril malgrat que les instal·lacions estiguin tancades des de la tarda del divendres 13 de març. Així ho expliquen en el text enviat als socis:

“Ens veiem obligats a mantenir les quotes de soci i sòcia igual i sense alteracions. Amb el compromís, que una vegada passi la situació, i s’hagi pogut valorar tot l’impacte econòmic real generat pel Covid-19 proposarem les mesures correctores oportunes, en cas de ser viables per a la nostra entitat, i que hauran de ser tractades i ratificades en l’assemblea de socis del Club”.

I afegeixen que els estatuts recullen que la quota respon a una “obligació dels socis a contribuir a les càrregues econòmiques del Club però no a la prestació d’un servei”. És a dir, aquí la clau, la quota en un club no es paga per rebre un servei a canvi sinó per formar part d’una entitat i tenir alguns drets, com d’entrada o de participació.

Gimnasos versus clubs

Diversos gimnasos privats de la ciutat han deixat de cobrar les seves quotes. Per exemple, Vivagym, a l’Eix Macià, o QWellness, a la carretera de Terrassa. També ho faran els gimnasos que gestionen entitats o empreses privades en instal·lacions municipals, com el Gimnàs Municipal, al Centre, o les Piscines Joan Serra, a Sol i Padrís. Però el cas del Club no és un ni l’altre: es tracta d’un club, regit pel Codi Civil, com podria ser el RACC o el Futbol Club Barcelona.

“Un club no és un gimnàs. El soci és copropietari i la quota serveix per sustentar la instal·lació i tenir dret d’accés. Però a banda prestem serveis com activitats dirigides o aqüàtiques o pàrquing. Aquests sí que els deixarem de cobrar. Però no ho podem fer amb les quotes: està impedit estatutàriament”, avança Poyato.

La decisió ha causat malestar. Ho reconeix el directiu. Una quinzena d’empleats atenen les queixes per correu electrònic. Fins i tot Poyato els truca directament. La situació del Natació Sabadell no és única, assegura. Estan en el mateix cas (instal·lacions tancades, però cobrant la quota de soci) altres clubs històrics de la natació catalana, sovint competidors del Sabadell, com el Club Natació Terrassa, el CN Sant Andreu, el CE Mediterrani. Alguns també han presentat ja ERTO.

Hi ha una excepció: el Club Atlètic Barceloneta. No cobrarà les quotes. Però té una especificat: és un club privat que ocupa una instal·lació municipal. L’ajuntament de Barcelona, com el de Sabadell, va ordenar no cobrar les quotes. Després, palesa Poyato, Atlètic Barceloneta i l’ajuntament de Barcelona hauran de veure com es compensa el forat econòmic. El cas de l’Atlètic Barcelona ve a ser en realitat més proper al de les Piscines Municipals Joan Serra a Sabadell que al cas del Club.

Abonaments i altres serveis no es cobraran

El que no es cobrarà a partir del mes d’abril seran els serveis que no es presten en quant a activitats (aquàtiques, dirigides, cursets, àrea termal, aparcament). S’està estudiant com compensar els socis per les activitats pagades i no realitzades entre el 13 de març, dia que es van tancar les instal·lacions, i el 31 de març.

“Espero tothom el dia que reobrim”

L’entitat assegura que estan treballant per seguir oferint els serveis tan bon punt puguin tornar a obrir. I demana “complicitat i comprensió de tots i de totes” en un moment complicat. Mentrestant, cada dia han de fer un seguit de comprovacions, per exemple, de l’estat de l’aigua, i s’està aprofitant l’aturada per fer algunes obres com repintar. “Espero tothom, socis i treballadors, el dia que reobrim”, finalitza Poyato.

Foto portada: instal·lacions del CN Sabadell, a Can Llong.

Comments are closed.