Plàcid Garcia-Planas

Garcia-Planas apropa el periodisme de la Primera Guerra Mundial a Sabadell

  • Plàcid García-Planas ha impartit aquest dijous una conferència sobre la Primera Guerra Mundial.

  • La xerrada s’emmarca en el centenari de l’inici de la Gran Guerra.

El periodista sabadellenc Plàcid García-Planas ha impartit aquesta dijous la conferència ‘La trinxera i la paraula: dos periodistes de La Vanguardia a la Gran Guerra’ amb motiu del centenari de l’inici de la Primera Guerra Mundial. L’activitat va tindre lloc a l’Espai Cultura de Sabadell en el marc de l’exposició ‘Imatges per al record: La Gran Guerra en postals (1914-1918)’, la qual es pot visitar fins al 6 d’abril.

El periodista de La Vanguardia i reporter de guerra Plàcid García-Planas ha impartit aquest dijous una conferència sobre la Primera Guerra Mundial a través de la lectura de les cròniques més rellevants de dos grans periodistes de La Vanguardia que van viure i relatar la Gran Guerra ja fa 100 anys. Els periodistes van ser Agustí Calvet i Pascual, conegut pel pseudònim de Gaziel, i Enrique Domínguez Rodiño. Segons García-Planas el relat d’aquestos dos periodistes va ser crucial per entendre la Gran Guerra a Espanya i a gran part del món perquè els periodistes espanyols eren dels pocs que no patien la censura gràcies a la neutralitat del país.

La lectura de les cròniques dels periodistes es va desenvolupar de forma cronològica començant per l’arribada de Gaziel i Enrique Domínguez a Sarajevo. Gaziel tractava de relatar i explicar tot allò que veia per donar una visió completa de la guerra. Garcia-Planas va destacar la descripció dels camps de soldats britànics i francesos. En aquest línia també va llegir la crònica ‘Desembarco de aliadas’ que narrava l’arribada de les prostitutes a la ciutat. En aquests moment és quan el periodista sabadellenc va destacar la importància pels periodistes de trobar la paraula exacta per descriure allò que es veu. Garcia-Planas va continuar amb els relats d’un dels periodistes al front de Prusia Oriental. “Tiene el vientre abierto, con las dos manos se sujeta los labios de la herida” diu sobre un dels soldats.

Així, la conferència va acabar amb un torn de paraules sobre el periodisme de guerra. Tot i la duresa del reporterisme de guerra, Garcia-Planas va destacar la importància per a la societat de retransmetre aquests fets. Així, va destacar el treball de La Vanguardia en aquells anys per ser un dels diaris que millor va explicar la Gran Guerra. “La Vanguardia va duplicar la seva tirada durant la Primera Guerra Mundial” va apuntar el periodista.

Garcia-Planas, Sabadell i el periodisme de guerra

Plàcid Garcia-Planas és un periodista sabadellenc que ha destacat en la cobertura de conflictes internacionals. Actualment, és un dels caps de la secció Internacional de La Vanguardia. Una mostra d’objectes bèl·lics recollits per ell s’exposa a la Fundació Bosch i Cardellach, al carrer de la Indústria. Així mateix, aquest passat mes de juny va rebre el memorial Joan XXIII per la Pau a causa de la seva tasca periodística.

Foto portada: Plàcid Garcia-Planas, aquest dijous a l’Espai Cultura. Autor: J.d.A.

Comments are closed.