Monas

‘Oci’: Guia de pastisseries per a trobar la mona perfecta

  • Clàssiques o a la última moda, les mones segueixen venent-se malgrat la crisi.

  • Molts establiments ofereixen pastissos i ous lliures de gluten o sucre.

Com cada Setmana Santa, milers de padrins es llancen a una aventura sovint complicada: localitzar la mona 3B (bona, bonica i barata). A tres dies del dilluns de Pasqua, molts l’hauran trobada i molts d’altres hauran sacrificat alguna “b”. Però per a qui encara no hagi encetat la cerca, presentem sis pastisseries que cal visitar. I vosaltres? Heu confiat també en aquests locals?

Una vegada més, les pastisseries s’han volcat a la xocolata i als brioixos per a crear mones que deleitin als petits (i als no tan petits). Aquest any, però, també s’ha observat un fenomen: la solidarització amb les persones al·lèrgiques. Una prova d’això n’és el bon número de mones sense sucre, gluten o lactosa que molts establiments ofereixen, i que permeten que un important sector de la població pugui gaudir sense problemes d’aquest menjar típic. Sabem que la tolerància al producte també pot facilitar el trobar la mona perfecta, i per això hem recollit moltes cases que, a més de fer el menjar bo, també el fan apte per a tots.

Pa Natural (Diversos establiments)

Tenir al·lèrgies pot complicar una mica el menú habitual… però nò el del dia de Pasqua. Al Pa Natural se n’han encarregat personalment oferint mones sense lactosa, sucre, ou o gluten. De fet, el seu web disposa d’una d’eina per descubrir quins dels seus productes són lliures d’aquests ingredients, i fins i tot saber quins contenen fruits secs o derivats de porc.

La casa proposa mones tradicionals, així com de dibuixos animats. Les del Barça i del Madrid tampoc hi falten i, malgrat no tenir tan èxit com fa uns anys, s’espera que encara continuin venent-se prou bé “aquest any i el que ve”. Ho diu Josep Bosch, pare del responsable de la cadena.

Baire’s (Plaça de Còrdova, 9)

“Facturas argentinas”, dolços carregats d’almívar de llet, entrepans varis i -per què no- mones de Pasqua. Al Baire’s, pastisseria que descobrim gràcies a les vostres recomanacions via Facebook en l’anterior article sobre cafeteries, no només es tasten productes argentinoespanyols. També mones, que preparen amb la xocolata que els arriba. Una tradició que repeteixen cada any des que van obrir les seves portes, i que asseguren que suposa “bastant més feina” que no pas cuinar els seus famosos “alfajores”.

Nosaltres ens quedem amb la mona en forma de pollet sortint de l’ou, feta enterament de xocolata i preferida entre clients i propis venedors.

Pastisseria Gil (Carrer de Batllevell, 172)

Si no sabem on buscar, trobar una mona de les Monster’s High, la Hello Kitty o Dora la Exploradora pot ser complicat. Fins i tot convertir-se en una missió impossible. Per sort, hi ha establiments com la Pastisseria Gil on, a més de les mones tradicionals, també s’especialitzen en fer mones a la última moda.

El millor de tot? Al local també ofereixen mones lliures de gluten, ja siguin de Sara, fruita, trufa, nata, crema… Fins i tot ous! Això sí, “de xocolata negra”. Ho confirma l’Anna Campillo, treballadora del local, alhora que prevé que s’han d’encarregar aquest tipus de productes especials.

Pastisseria La Palma (Carretera de Barcelona, 572)

Per als padrins que busquin la mona tradicional, aquella que bé podria ser la que van rebre de petits, recomanem les de La Palma. Amb una llarga experiència pastissera i bombonera, en aquest establiment les mones no es maqueten sinó que es preparen des del primer ingredient.

Els tipus que se n’ofereixen són molt diferents: des de brioixos i pastissos fins a ous i petites construccions com casetes o castells. Malgrat la varietat, hi ha una cosa que totes les mones tenen en comú. Pere Sanfeliu, treballador de la casa des de fa més de 64 anys, la resumeix en un valor molt perseguit: “qualitat”.

Xocolateria Genescà (Rambla, 152)

Amb 84 anys d’experiència en xocolata a les esquenes, pocs poden ensenyar res nou al Genescà en quant a mones. L’establiment és considerat un dels millors punts de la ciutat per a fer-se amb el producte, si bé els seus dissenys (que van des de saxofons, carrusels i cases ingleses fins a circs i excavadores) ja són prou originals.

El Genescà és una bona opció per a qui busqui una mona personalitzada, ja que elabora números i lletres de xocolata, i també per a qui no trobi el dibuix animat preferit del fillol: l’establiment fa impressions de personatges infantils i de televisió. Tenen xocolata sense gluten.

Pastisseria Sant Marc (Diversos establiments)

A la Pastisseria Sant Marc també podrem trobar aquella mona de dibuixos animats que tant desitgen molts petits. Així, al seu aparador s’hi barregen els productes tradicionals amb mones de Bob Esponja, Chicken Little, Ice Age, Mario BrosDisney.

La pastisseria també ofereix molts productes sense sucre, com ara xocolates, bombons o coques de brioix. Una molt bona notícia per a qui li preocupi aquest tema, que ara podrà repetir tantes vegades com vulgui de mona.

La vostra opinió

Des de iSabadell us hem preguntat a través de Facebook quins espais recomanaríeu. A través vostre, ens han arribat un bon grapat de recomanacions: Genescà, pastisseria Sant Marc, Sant Jordi o Gil. Però també ens heu recomanat el forn Armengol, ArtBo o O’Pan. Ens hem deixat alguna?

Aquestes són les pastisseries que creiem que més ens poden ajudar a trobar la mona perfecta però, i tu? Opines el mateix? Creus que ens hem deixat la teva pastisseria? Digue’ns quines són per a tu les millors mones!

Recordem que la selecció d’establiments a la secció ‘Oci’ es fa en base a criteris objectius de la redacció i en funció de les vostres recomanacions. No ha cap tipus de pagament ni patrocini econòmic al darrere.

Per al proper divendres volem celebrar que ha arribat la primavera. Per això prepararem una selecció dels millors llocs de tapes. Ens comenceu a recomanar llocs interessants? Fins la setmana que ve!

Foto portada: Un establiment sabadellenc, amb les mones a l’aparador, aquest dijous. Autor: David B.

Comments are closed.