Homenatge al fotoperiodisme a l’Aliance Française

  • El centre cultural del carrer Sant Joan inaugura una mostra de fotos sobre les revoltes als països àrabs.

  • Són obra del fotògraf Rémi Ochklik, mort a Síria el febrer de l’any passat.

Les revoltes àrabs prenen vida aquests dies i fins el 9 de març a l’Aliance Française de Sabadell. Dediquen una mostra al fotògraf francès Rémi Ochklik, que va cobrir les revolucions àrabs i va morir ara farà un any a la ciutat siriana d’Homs.

El fotògraf francès Rémi Ochlik va explicar en imatges la guerra i els conflictes des de l’any 2004, quan va desplaçar-se a Haití arran dels disturbis ocorreguts al caure el president Aristide. L’any següent va fundar una agència de fotografia.

Rémi va cobrir les revolucions àrabs de l’any 2011 amb profusió. Va ser a Tunísia i a Egipte, va cobrir la guerra a Líbia, i també a Síria. Va publicar a Le Monde Magazine, Paris Match, Time o The Wall Street Journal. El fotògraf va morir el febrer de l’any passat durant el bombardeig de l’exércit sirià al centre de premsa de la ciutat siriana d’Homs. No arribava als 30 anys.

El fotògraf francès, en una imatge d'arxiu.
El fotògraf francès Rémi Ochlik, en una imatge d'arxiu.

L’any passat l’exposició retrospectiva va ser a l’Arts Santa Mònica de Barcelona. Des d’aquest dilluns, la mostra es troba a l’Aliance Française de Sabadell. En concret, s’exposen 55 fotografies preses a Tunísia, Egipte, Líbia i Síria. L’Aliance assegura que a través de la mostra vol fer un homenatge al fotògraf i a tota la professió, a la valentia i al talent del jove periodista.

La mostra està comissariada per Jean-François Leroy i Arnaud Brunet i està produida per l’Aliance Fraçaise de Sabadell, l’Institut Français de Barcelona i el festival internacional de reporterisme gràfic de Perpinyà Visa pour l’image.

Taula rodona sobre fotoperiodisme

Amb motiu d’aquesta exposició, el centre cultural de Sabadell ha programat per divendres 22, just el dia que farà un any de la mort del fotògraf, una taula rodona al voltant del fotoperiodisme.

Una de les imatges de la mostra.
Una de les imatges de la mostra. Autor: Rémi Ochlik

La trobada tindrà com a títol El poder i el valor de la fotografia avui des del punt de vista d´experts en disciplines socials. S’ha convidat la directora de la revista Ojodepez, Arianna Rinaldo, l’antropòleg visual i professor de la UAB, Roger Canals, i el professor i teòric de la fotografia, Rafa Badia. Moderarà la taula la directora de la Fundació Photographic Social Vision, Silvia Omedes.

Foto portada: Una de les més de mig centenar de fotografies de l’exposició. Autor: Rémi Ochlik.