Catalunya 1937 música i dansa en temps de la República Autor: cedida.

La Cobla Mediterrània recupera la gira que va fer la Cobla Barcelona per Europa el 1937

Fresc Festival patrocina aquesta secció
Fresc Festival patrocina aquesta secció

La Cobla Mediterrània recupera un concert que es va fer fa 80 anys al teatre Tívoli, quan els músics de la Cobla Barcelona van tornar d’una gira per Europa l’any 1937.

Durant nou mesos l’any 1937, la Cobla Barcelona va fer una gira per diferents països europeus. Van fer uns 220 concerts i, per celebrar la tornada a la ciutat comtal, els músics van oferir una mostra de la gira al Teatre Tívoli. El programa del concert i les partitures originals les conserva l’entitat sabadellenca Músics per la Cobla.

Amb les lletres originals, que no s’havien tornat a tocar en darrers 80 anys, la Cobla Mediterrània farà el primer concert per repetir-lo. L’organitzador, Josep Maria Serracant, assegura que “la gràcia és que no fem res de nou, però estem rememorant una cosa de fa 80 anys que va ser important. Hi ha sardanes, música simfònica per cobla, música per acompanyar el ballarí, etc”. L’equip de la Cobla el dirigeix Bernat Castillejo, amb Nora Girbau al piano, el tenor Ezequiel Casameda i el ballarí Xavier Benaque.

Imatges de la gira de la Cobla a l'estranger l'any 1937. Autor: Hemeroteca de La Vanguardia.
La gira de la Cobla a l’estranger. Autor: Hemeroteca de La Vanguardia (02/05/1937).

La gira de l’any 37 la va organitzar el departament de propaganda de la Generalitat de Catalunya. Serracant explica que l’objectiu de la cita era “ensenyar què era la cultura catalana i espanyola de la república de cara a aconseguir fons pels refugiats de la guerra”. En aquell moment ja havia començat la Guerra Civil i al mes de maig es van produir els Fets de Maig del 1937; entre republicans i anarquistes i comunistes.

Serracant forma part de l’entitat Músics per la Cobla, que conserva les partitures originals.

Es podria dir que el que és cobla, tocarem amb les mateixes partitures que va tocar la Cobla Barcelona anant per aquests mons. D’alguna n’hem fet edició digital per tenir-ho millor, més net, perquè els papers són grocs al cap de 80 anys.

Tret d’una cançó, tota la resta del repertori que sonarà als Jardinets serà el mateix que en el concert del Tívoli. A part de música de cobla també hi haurà un espai per a altres sons. “No fem un concert de sardanes, fem música variada al voltant de la cobla, perquè la cobla té un repertori impressionant, explica Serracant. Es tracta d’un concert extraordinari del XVIII Festival Internacional de Música de Sabadell.

FITXA TÈCNICA

NomCatalunya 1937. Música i dansa en temps de la república.
Companyia: Cobla Mediterrània.
Gènere: Música.
Data: 6 de juliol del 2017.
Hora: 22 hores.
Lloc: Amfiteatre dels Jardinets de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859.
Preu: 20 euros. Socis de Joventuts Musicals de Sabadell: 10 euros.
Venda d’entrades: Per internet a Codetickets o presencialment a la taquilla de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 (c/ d’en Font, 25, Sabadell).

Foto portada: la Cobla Mediterrània. Autor: cedida.