Amador Ruiz

La FAV porta al Síndic la taxa per ús dels centres cívics

  • L’ajuntament ha introduït una taxa per algunes activitats als centres cívics.

  • La FAV creu que farà reduir el número d’activitats o que les encarirà.

L’ajuntament de Sabadell va introduir en el pressupost per aquest any un canvi en les ordenances fiscals en els centres cívics. A partir d’aquest mes, algunes activitats que es facin en aquests equipaments han de tributar i pagar la taxa. La Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell assegura que és un greu problema per al desenvolupament d’activitats i portarà el cas davant el Síndic Municipal de Greuges.

Les entitats fan activitats d’oci i socioculturals als equipaments municipis perquè o no disposen de locals o els que tenen no són adequats. “Es tracta d’activitats que habitualment són dirigides sota la supervisió de personal voluntari que no té cap ànim de lucre i en els casos en que els participants abonen algun tipus de quota és per a cobrir les despeses intrínseques a la pròpia activitat”, asseguren des de la FAV. Asseguren que cada associació fa una mitjana de deu activitats als centres cívics cada any. La nova taxa imposa un pagament per usar el centre cívic en aquelles activitats on hi hagi alguna contraprestació o benefici econòmic.

El moviment veinal, que ha denunciat sovint que se sent perseguit i asfixiat, assegura que l’ordenança és “un pas més en l’asfíxia que el moviment veinal ve patint amb les retallades de subvencions. En aquest cas, de mantenir-se el pagament de la taxa per a fer activitats bona part de les quals correspondrien al propi ajuntament fer-les correm el perill que deixin de fer-se, amb el perjudici per als veïns i veÏnes dels barris”, asseguren des de la FAV.El president de la FAV, Amador Ruiz, assegura que les activitats s’hauran d’encarir.

L’ajuntament diu que la FAV explica una situació “que no és real”

El regidor de Relacions Ciutadanes de l’ajuntament de Sabadell, Lluis Monge, ha assenyalat a iSabadell que algunes de les afirmacions de la FAV són “rotundament falses”. En aquest sentit, Monge diu que només es cobrarà a aquelles entitats que cobrin per fer el curs. “Usar els centres cívics continuarà sent grauit per aquelles entitats que no cobren”, assegura. Monge diu que es cobraran entre 3,5 euros per hora i 7 euros per l’ús d’una aula del centre cívic, i 30 euros per hora pels auditoris.

L’ajuntament de Sabadell no ha estimat quant poden recaptar amb aquesta nova taxa. Diuen que a finals de mes podran fer una estimació més acurada quan sapiguin quines matrícules i cursos hi ha. En tot cas, Monge diu que no hi haurà menys activitats. Reconeix que l’ús dels centres cívics serà una mica més car “entre 20 i 50 cèntims per hora, uns 4 euros al mes per curs de dos dies a la setmana”, però assegura que “necessitem ingressos per mantenir aquest model”. Monge diu que fer un curs a un centre cívic continuarà sent un 50 per cent més barat que a l’oferta privada.

Foto portada: el president de la FAV, Amador Ruiz. Autor: J.d.A