Mongetes del Ganxet - Forrellat

La mongeta del Ganxet protagonista de les VI Jornades de Cuina Vallès

  • Aquesta varietat de mongeta és un producte autòcton i de la gastronomia del Vallès.

  • 3 restaurants de Sabadell, proposen diferents plats per divulgar la gastronomia vallesana.

Dotze restaurants de vuit localitats de la comarca i que formen part del col·lectiu Cuina Vallès realitzen les VI Jornades de la mongeta del Ganxet sense desgranar. Des del 25 d’octubre fins a l’11 de novembre es podran degustar diferents plats amb la mongeta del ganxet, l’or vallesà, com a ingredient estrella.

La mongeta del Ganxet criada a la finca de Can Casamada de Castellar del Vallès, és la protagonista d’aquestes jornades gastronòmiques. Les jornades s’han de celebrar durant uns dies concrets ja que coincideix amb la recol·lecció de les mongetes en el seu punt exacte de maduració. Les llavors es planten durant el mes de juliol i és durant les primeres setmanes del mes d’octubre quan els pagesos les poden collir.

Aquestes mongetes acabades de collir es podran degustar durant quinze dies en els dotze restaurants de vuit municipis de la comarca i que formen part del col·lectiu Cuina Vallès. Tres restaurants de Sabadell ofereixen diferents plats amb mongeta del Ganxet sense desgranar com a protagonista.

El cuiner del restaurant Forrellat, Josep Forrelat, ha comentat:

Cada any participem a les jornades per promocionar la mongeta, cada any hem fet plats diferents, postres, galetes fetes amb la farina de la mongeta, és una mongeta molt peculiar i molt bona que et permet fer un gran nombre de plats variats. Degut als temps que estem passat, jo les ofereixo de dues maneres diferents, amb xoriço picant fet com l’alubia de Tolosa que ja vam fer, però molt suau. La segona opció es un puré de mongetes amb rovell d’ou fet a 62 graus, amb tacs de foie i encenalls de tòfona. També les puc oferir en diferents versions a gust del client. L’acceptació fins al moment és bona, molta gent en demana, fins i tot abans que n’hi hagués.

mongetes del Ganxet
Plats de mongetes del Ganxet, esquerra Rest. Can Feu, dreta 9 de la Borriana

Núria Pérez, cuinera del restaurant 9 de la Borriana, ha explicat:

Degut a l’èxit que han tingut les jornades, ens estem quedant sense mongetes, no sé si en tindrem prou fins al final de la setmana. Nosaltres elaborem la mongeta amb bacallà o només amb cansalada, perquè ella sola és molt bona. També fem les mongetes amb un saltejat de ceps o d’ou de reig aprofitant la temporada de bolets.

Josep Maria Villagrasa, cap de cuina del restaurant Can Feu, ha afegit:

Les jornades van molt bé, treballem amb un producte fantàstic, la gent les tasta i se les emporta cap a casa. Nosaltres les preparem amb cansalada, guisades amb morro i orella de porc, amb bolets i fins i tot en truita.

Els tres restaurants de Sabadell han coincidit en què les mongetes del Ganxet son un producte de gran qualitat, i què val la pena provar-les. De fet, alguns municipis vallesans, com Les Franqueses o Castellar n’han fet bandera. La mongeta del ganxet és coneguda arreu com l’or vallesà i és molt valorada per tots els paladars.

Encara hi sou a temps!

Foto portada: Plat de puré de mongetes amb rovell d’ou, tacs de foie i encenalls de tòfona, Rest. Forrelat. Autor: David B.

Comments are closed.