Pimec

Pimec, preocupada per l’augment de grans centres comercials

  • La patronal confia que l’activitat econòmica i empresarial creixi al 2014.

  • Es modera la destrucció de treball i empreses respecte a l’any 2012.

El president de la delegació de la patronal de les petites i mitjanes empreses al Vallès Occidental (Pimec), Francesc Elías, ha fet balanç d’un any 2013 complicat, amb moltes traves per part del Govern Central i amb l’alerta posada en les grans superfícies comercials que posen en perill el futur del comerç de proximitat.

Tot i que les xifres són bastant més esperançadores que les de l’any 2012, Pimec assegura que l’any 2013 ha estat un any complicat per a les empreses del Vallès i ha assegurat que les que millor se n’han sortit han estat les empreses que exporten els seus productes. Les empreses no han tingut facilitats per al crèdit i sembla que durant l’any 2014 seguiran amb la mateixa tònica.

Pimec
Membres de la Pimec del Vallès Occidental en roda de premsa. Autor: David B.

L’eix del Mediterrani transformaria la comarca en un Hamburg, obrint-nos a Europa, “no com fins ara que tenim una mala comunicació amb Europa fruit de la nul·la inversió que realitza el Govern Central i que fa més de 20 anys que dura”, ha assegurat Francesc Elías.

El govern central no aposta per les pimes i només fa que posar traves amb l’increment del preu de l’energia, restant-nos competitivitat i pretenent que la competitivitat l’aconseguim amb la rebaixa de costos laborals, aquest no és el camí. S’han de baixar els impostos, taxs, seguretat social i els preus de l’energia, sense restar poder adquisitiu a la gent, ja que fa que es resti activitat empresarial perquè es redueix el consum” ha afirmat el president de Pimec del Vallés Occidental.

A la patronal li preocupa molt la situació de l’actual del comerç a Catalunya, ja que els petits botiguers estan patint les conseqüències de l’augment continuat dels grans centres comercials que es construeixen a les afores de les ciutats. El president de Pimec Comerç al Vallès Occidental, Jaume Maranges, assegura que “no hi ha tanta demanda per a tants metres d’ús comercial” i que “si es sobredimensionen els metres quadrats d’ús  comercial, al final algú haurà d’acabar plegant”. Marangues ha citat “els nous centres comercials, com el de Sant Pau de Riu-Sec a Sabadell, que poc a poc s’ha convertit en un espai per a grans superfícies de qualsevol sector, quan en principi no era així” i assegura “que la Generalitat estigui reconvertint molts metres quadrats de sòl industrial en comercial pot empitjorar la situació”.

El president de Pimec, Francecs Elíes, confia que de cara al 2014 hi hagi un creixement de l’activitat econòmica tot i haver tancat l’any 2013 amb 82.000 aturats, un 17’4 per cent de la població, essent un dels problemes primordials de la comarca.

Segons ha comentat el delegat territorial de la patronal, Miquel Martínez, entre els anys 2008 i 2013 s’han destruït prop de 73.000 llocs de treball, s’han tancat 6.800 empreses i s’han destruït 8.500 llocs de treball d’autònoms. Martínez ha assegurat que “hi ha una certa moderació en la destrucció de treball i en el tancament d’empreses respecte a l’any 2012”.

Foto portada: Martíniez, Maranges i Elías (d’esquerra a dreta), aquest dimarts. Autor: David B.