La caserna de Sabadell.

Pisos de la caserna per a les persones en risc d’exclusió?

  • L’Entesa proposa que s’habilitin els pisos de la caserna de la Guàrdia Civil per a persones en risc d’exclusió.

  • Hi ha una trentena d’habitatges mentre la ciutat disposa de pocs pisos d’emergència.

L’Entesa per Sabadell proposa que, davant la manca de pisos per a emergències socials que hi ha a Sabadell, s’habilitin els pisos de la caserna de la Guàrdia Civil per a persones en risc d’exclusió. Hi ha 32 pisos buits i abandonats en l’equipament que té el cos militar a la ciutat.

Segons dades de l’Entesa, el mes de juliol de 2012 a Sabadell només quedavan 20 pisos per adjudicar dels 300 destinats a emergències socials. D’altra banda, el número de persones o bé desnonades o bé amb greus problemes per pagar una hipoteca o un lloguer van creixent producte de la crisi i l’atur.

Segons les últimes dades, un 30 per cent de la societat catalana viu en el llindar de la pobresa. A la ciutat, unes 8.000 famílies s’alimenten en part gràcies al Rebost Solidari i altres entitats assistencials.

En aquest sentit, per mitigar la manca d’habitatge l’Entesa vol que s’adequin els 32 habitatges en quatre blocs que hi ha a la caserna de la Guàrdia Civil (a la Gran Via).

Es tracta de 32 habitatges ubicats en quatre blocs al carrer de Vilarrúbies, 147-153. La titularitat de la finca que ocupen aquests habitatges és de l’Ajuntament de Sabadell en el 100% del ple domini, per títol de segregació de la resta de la finca de la Caserna de la Guardia Civil, segons inscripció del 14 de desembre de 2005 al Registre de la Propietat”, diu la plataforma cívico-política en un comunicat.

D’altra banda, l’Entesa considera inaceptable que hi hagi un miler de pisos buits a la ciutat i considera contradictori que hi hagi també “en habitatges de propietat municipal”.

La Guàrdia Civil a Sabadell

La Guàrdia Civil té una caserna a Sabadell des del mogut primer terç del segle XX, quan es van instal·lar a petició dels fabricants i les institucions locals per a controlar la conflictivitat social de l’època. Des de fa uns anys estan en precari, però mantenen la seva presència a la ciutat. Això sí, els pisos estan abandonats i buits.

Finestres de la caserna de la Guàrdia Civil a Sabadell. Autor: J.d.A
Finestres de la caserna de la Guàrdia Civil a Sabadell. Autor: J.d.A

De fet, la Guàrdia Civil havia de marxar a un espai de Sant Pau de Riu-sec en virtut d’un conveni signat entre l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i el llavors ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba. El conveni va quedar al calaix després que tota l’oposició (excepte el PP) portés el cas als tribunals al considerar que la ciutat no havia de pagar a la Guàrdia Civil per uns terrenys (els de la Gran Via) de la seva propietat.

La justícia va treure la raó als demandants, però el conveni no s’ha reprès mai. Ara, el Partit Popular anuncia gestions per a desencallar el conflicte.