Fernàndez, Berlanga, Martínez, Serracant i Fernàndez

Aval a multar les elèctriques per tallar la llum

  • Fernàndez (Acció Social): “yes, we can” contra els oligopolis energètics.
  • Serracant reconeix que la pobresa energètica encara està molt present a la ciutat. 

El jutjat contenciós administratiu número 16 de Barcelona ha validat una sanció que l’ajuntament de Sabadell va imposar a Endesa per tallar el subministrament a un client de forma indeguda. Així s’avala aquesta via, que Sabadell va obrir de forma gairebé solitària. 

La llei 24/2015 permetia tot un seguit d’accions per garantir els subministraments bàsics. Per la seva part, el Codi de Consum permet sancionar als ajuntaments de les ciutats que superin els 50.000 habitants. La llei diu que cal avisar l’administració abans d’un tall de llum o gas, demanar un informe de vulnerabilitat, i aclarir al consumidor quins són els seus drets. Si no es fa tot, és un tall indegut contrari a la llei 24/2015.

“L’administració ha de sancionar. No és una voluntat administrativa sinó un mecanisme correctiu per garantir la legalitat i el subministrament a totes les famílies i sobretot a les que no poden garantir l’escalfor o l’aigua calenta”, manté l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant.

En aquesta línia, l’Ajuntament va multar Endesa i Gas Natural amb diverses sancions de 10.000 euros cadascuna. En total, 14 per gairebé 200 casos. Les 14 multes es van pagar (uns 10.000 euros per sanció) però les empreses van interposar un recurs “posant en dubte la capacitat de l’Ajuntament per sancionar”, recorda la tinenta d’alcalde i regidora de Consum, Marisol Martínez.

Ara el primer recurs que arriba a sentència és desestimat. “És un gran dia perquè tenim una sentència ferma: la magistrada desestima el recurs d’Endesa”, celebra el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez: “yes, we can“, ha finalitzat. La sentència, a més, condemna la multinacional a pagar les costes del procediment.
Queden ara 12 recursos pendents, ja que en un cas l’empresa va retirar-lo. Però la via de les sancions està ja validada pels tribunals. “És una notícia central per a les polítiques municipals”, manté l’alcalde, Maties Serracant, perquè va a favor de “garantir el dret als subministraments bàsics malgrat que la pobresa energètica està molt present als nostres municipis”.

 

Foto portada: els regidors Juli Fernàndez, Joan Berlanga, Marisol Martínez, l’alcalde Maties Serracant, i el regidor Gabriel Fernàndez. Autor: David B.