Foto portada: Bustos, el dia de la renúncia. Autor: David B.

Cinc anys de la dimissió de Bustos com a alcalde de Sabadell

14 de febrer de 2013. Una setmana després de tornar a exercir com alcalde a plena dedicació, Manuel Bustos presenta la seva dimissió. L’efemèride compleix cinc anys aquest dimecres. Bustos espera encara de forma discreta la resolució de les peces del cas Mercuri que l’esquitxen. 

“El temps posarà cadascú al seu lloc”, va assegurar Bustos presentant la seva dimissió. Ha passat mitja dècada però encara no suficient temps per posar punt i final a les seves implicacions en el cas Mercuri.

Des de l’esclat del cas, el 27 de novembre de 2012, Bustos va intentar surar políticament, deixant l’alcaldia de forma temporal des de desembre, però finalment les pressions del seu partit i la publicació de converses del sumari el van condemnar a deixar l’alcaldia. Aquell mateix dia estava previst tancar un acord entre tota l’oposició de Sabadell per impulsar una moció de censura contra Bustos i desallotjar els socialistes de l’alcaldia.

Sánchez, a la espalda de Bustos, en los juzgados, en la primavera de 2013. Autor: David B.
Bustos en una compareixença al jutjat. A la dreta, el seu successor, Sánchez. Autor: David B.

No obstant, qui va ser batlle de Sabadell des de 1999 va seguir com a regidor un temps. L’acta al ple era un salconduit per mantenir-se com a diputat provincial. L’any 2014, després de l’escàndol de les dietes a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) que va esquitxar una cinquentena d’alcaldes, va dimitir com a diputat, i la seva carrera política va finalitzar (‘Bustos deixa els seus càrrecs‘).

Condemna, arxivaments i judicis pendents

Des d’ençà, Bustos està centrat en la seva defensa. L’any 2015 va ser condemnat a 16 mesos de presó per tràfic d’influències en la contractació d’una alt càrrec a l’ajuntament de Montcada i Reixac. Aquest mes d’abril l’Audiència de Barcelona el jutjarà per tràfic d’influències en la retirada de dues multes a familiars.

Altres peces, com la connexió amb l’empresari Nicola Pedrazzoli o les dietes de la FMC, s’han arxivat, i la investigació sobre la peça principal, que implica presumptes suborns, no ha tancat el cercle sobre Bustos. “Tard però algun dia es coneixerà la veritat”, va dir aquell 14 de febrer de 2013. Cinc anys després, aquell dia encara no ha arribat.

Foto portada: Bustos, a la sala de plens. Autor: David B.