Ramón García i José Luis Fernàndez. Autor: A. Pujadas.

Ciutadans vol recollir l’ADN dels gossos per sancionar als propietaris que no recullen els excrements

Ciutadans proposa incloure una mostra d’ADN dels gossos en el seu cens per lluitar contra els excrements que es queden al carrer. José Luis Fernández assegura que les mesures sancionadores actuals no funcionen.

El portaveu del grup municipal de Ciutadans, José Luis Fernández, suggereix que la nova ordenança de tinença d’animals inclogui “la identificació i la prova per ADN dels excrements dels gossos, perquè tenim un problema”. Segons el regidor del partit taronja, “les mesures actuals no han portat a cap disminució de les persones que no recullen els excrements” i creu que les accions de conscienciació “tampoc han funcionat”.

Des de Ciutadans aposten perquè s’actualitzi el cens d’animals i sigui en aquest moment quan es recullin les mostres d’ADN. Això permetria identificar, posteriorment, aquells propietaris que no recullen els excrements dels seus gossos, mitjançant unes proves que, segons Fernández, “costen entre 200 i 300 euros” cadascuna. Un cost que hauria d’assumir el propietari de l’animal i al qual s’hi hauria de sumar el d’una multa. El regidor taronja ha anunciat aquesta mesura com a dissuasòria perquè “quan la gent sap que passa això, ho deixa de fer”.

Per la seva part, l’edil Ramón García afegeix que aquesta mesura també permetria “identificar els animals abandonats, també en els casos dels gossos abandonats als que se’ls treu el xip quan s’abandonen”.  Des de Ciutadans asseguren que aquesta mesura seria obligatòria per tots els gossos. En el cas dels nous censats, la mostra d’ADN es recolliria quan es registrin al cens, i en els casos que ja estan censats “a través d’un veterinari es pot fer l’extracció de la mostra”, assegura García. La recollida de la mostra la pagaria l’Ajuntament, amb una inversió que José Luis Fernández creu que seria “assumible”: uns 15.000 euros.

Foto portada: Ramón García i José Luis Fernández. Autor: A. Pujadas.