Cuixart, Mateu i Fernàndez. Autor: Cedida.

Cuixart, Sànchez i Junqueras porten el seu empresonament a l’ONU

L’advocat anglès especialitzat en drets humans Ben Emmerson ha presentat aquest dijous davant d’un organisme de l’ONU una petició perquè revisi l’empresonament del vicepresident destituït Oriol Junqueras, el president d’Òmnium Cultural i resident a Sabadell Jordi Cuixart i l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez.

Segons l’equip legal liderat per Emmerson, la presó preventiva vulnera els drets fonamentals dels líders d’un “moviment polític pacífic”. Aquest lletrat va ser relator especial de les Nacions Unides per als drets humans i un referent internacional en la matèria. Ha representat Marina Litvinenko o les víctimes de pederàstia de l’església anglesa, així com també ha estat crític amb la ‘llei mordassa’ aprovada pel govern espanyol.

Ben Emmerson es posa al capdavant de la causa pels presos independentistes catalans. Aquest dijous ha denunciat el cas davant les Nacions Unides. Concretament, Emmerson, una referència mundial en el dret internacional humanitari, ha presentat el que s’anomena ‘comunicació’ al Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària (Working Group on Arbitrary Detention) perquè confirmi si la situació de presó preventiva de Cuixart, Sànchez i Junqueras vulnera drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans, subscrita per l’estat espanyol.




Tal com el mateix Emmerson ha confirmat en una roda de premsa al despatx Matrix Chambers de Londres, la petició insta al Grup de Treball a exigir al govern espanyol la llibertat immediata de Cuixart, Sànchez i Junqueras i posar “punt final a les nombroses” violacions de la Declaració Universal de Drets Humans i de la Convenció Internacional de Drets Civils i Polítics.

Emmerson argumenta que hi ha “evidències clares” que s’han vulnerat drets fonamentals com la llibertat d’expressió, manifestació i participació, així com el dret a tenir un judici just. A més, afegeix que Cuixart, Sànchez, Forn i Junqueras són a la presó en un “cas clar de discriminació per motius polítics”. En la seva exposició, Emmerson subratlla que tots aquests drets estan protegits per la Declaració Universal de Drets Humans i la Convenció Internacional de Drets Civils i Polítics.

Jessica Jones, Ben Emmerson i Rachel Lindon, a la dreta, durant la roda de premsa al despatx Matrix Chambers de Londres. Foto: ACN.
Jessica Jones, Ben Emmerson i Rachel Lindon, a la dreta, durant la roda de premsa al despatx Matrix Chambers de Londres. Foto: ACN.

Durant la roda de premsa, Emmerson i l’advocada Rachel Lindon, que treballa a París i Madrid, han explicat que les acusacions contra els tres empresonats “són clarament sense fonament” i amb connotacions “polítiques”, ja que cap dels tres ha actuat o promogut la violència. De fet, han dit que si han comès algun delicte, aquest no és el de rebel·lió ni sedició, que implica violència, i que s’està aplicant malament el dret penal espanyol. Així, consideren que se’ls ha empresonat per forçar-los a abandonar les seves conviccions i el seu paper en la política catalana. De fet, Lindon ha assegurat que mentre els jutjats catalans, com el TSJC, havien rebutjat fins ara que el moviment independentista hagués actuat amb violència, els tribunals estatals, com l’Audiència Nacional i el Suprem, sí que ho han fet, amb l’únic objectiu, segons ella, de justificar l’empresonament preventiu. A més, ha recordat que convocar un referèndum il·legal no és delicte des del 2005.

Segons els lletrats, l’actuació de l’estat espanyol suposa un “perillós precedent” a nivell internacional i vulnera els compromisos de l’estat amb la comunitat mundial perquè s’han empresonats líders de moviments polítics pacífics. De fet, Emmerson ha dit que la situació no té precedents en les democràcies europees i ha instat a imaginar-se si el govern britànic hagués empresonat els líders independentistes escocesos quan aquests demanaven el referèndum. Preguntats per si volen comparar la democràcia espanyola amb altres casos on ha intervingut l’ONU com Iran o Veneçuela, Emmerson ha dit que en aquest cas concret l’estat espanyol no està actuant conforme a les lleis democràtiques internacionals.




Sobre els motius pels quals Forn no s’ha adherit a la petició no hi han volgut incidir massa, assegurant que des de presó costa decidir els passos legals a fer, i han recordat que el conseller d’Interior destituït ja ha renunciat al seu escó. Tampoc han volgut concretar si en un futur proper podrien defensar el president destituït Carles Puigdemont, les circumstàncies del qual són clarament diferents.

En els propers dies o setmanes, aquest organisme de les Nacions Unides comunicarà al govern espanyol que ha rebut la petició i que inicia una investigació a partir de la qual els experts avaluaran els arguments elevats per Emmerson i, posteriorment, el Grup de Treball es pronunciarà. Les conclusions no són vinculants però són un element “important” per a l’estat espanyol i per a qualsevol tribunal internacional. Aquest organisme de Nacions Unides ha fixat posició sobre la vulneració de drets humans a països com Veneçuela, Ruanda, Regne Unit o l’Iran. Des del bufet Matrix Chambers es mostren optimistes tant en el temps de resposta de l’ONU com amb el seu contingut, que esperen que no trigui gaires mesos en arribar.

Els lletrats han explicat que la decisió d’acudir a l’ONU quan encara no s’ha jutjat el cas és per aconseguir l’alliberament de Junqueras i els ‘Jordis’ abans que hi hagi el judici i una sentència ferma. Serà aleshores quan es podrà recórrer al Tribunal Europeu dels Drets Humans, ja que actualment consideren que “les portes de la jurisdicció espanyola estan tancades”. Per això, els empresonats van arribar a la conclusió que calia internacionalitzar el procediment judicial.

Els nous advocats encara no han visitat els seus clients però no descarten fer-ho properament.

Foto portada: Cuixart, a l’esquerra, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.