El govern reitera que vol suprimir els carrers dedicats a alcaldes franquistes

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, no vol “referències a càrrecs feixistes” als carrers i places de la ciutat. Així ho ha assegurat en el marc d’una trobada amb periodistes, on ha explicat que l’equip de govern manté sobre la taula l’eliminació de noms com els de les places Alcalde Marcet i d’Antoni Llonch, exbatlles franquistes.

Tot plegat després de la polèmica que va sorgir el passat estiu arran d’un informe, després conegut com a ‘Informe Machado‘ que el consistori va encarregar a l’historiador Josep Abad. El text recomanava suprimir alguns noms de carrers, molts vinculats a les dictadures de Franco i Primo de Rivera, per adaptar-se a la Llei de Memòria Històrica. Però anava més enllà i volia esborrar del nomenclàtor altres noms de la cultura castellana, com Antonio Machado o Quevedo per “anticatalanistes”, Lope de Vega, Góngora o canviar de nom els barris d’Espronceda i Campoamor.

La polèmica va obligar el govern a aturar la revisió del nomenclàtor, i iniciar un nou procés (més info: ‘L’Ajuntament retira l’informe Machado‘).

La ciutat no ha de retre homenatge a persones que van ser posades a dit durant un règim feixista”, insisteix l’alcalde, Maties Serracant. En aquest sentit considera que “Sabadell ha de fer memòria i recordar en quin context es va designar el nomenclàtor, ja que molts carrers es van fer en plena dictadura, als anys 50 i 60, i això crea un pòsit”.

El batlle ha explicat que properament tornarà a reunir-se la Taula de Memòria Històrica, formada per diverses entitats, associacions i partits de la localitat. “Volem donar peu que sigui la Taula la que decideixi el més oportú”, comenta.

La plaça Marcet

Malgrat que l’informe Machado va provocar una àmplia polseguera, la decisió de suprimir la plaça dedicada a l’alcalde Marcet també va provocar un debat entre els cercles locals. Per exemple, la junta de la Fundació Bosch i Cardellach o l’historiador Josep Maria Benaul s’hi han mostrat crítics.

Foto portada: retirada del monòlit dedicat a l’alcalde Marcet, l’estiu passat. Autor: David B.