Pau Llonch

El ple dóna suport a la ILP Habitatge

El ple va aprovar per unanimitat el suport a la ILP (Iniciativa Legislativa Popular) per fer front a l’emergència habitacional i a la pobresa energètica. Així es facilitarà des d’espais municipals la recollida de signatures.

La proposta va arribar al plenari alçada per l’Entesa per Sabadell a petició de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PACHS). Després que el Congrés rebutgés la ILP per la dació en pagament, ara diverses entitats estan recollint signatures per pal·liar alguns dels efectes de la problemàtica d’habitatge.

ILP Habitatge

La IPL preveu tota una sèrie de mesures contra el sobreendeutament de les persones en relació al seu habitatge habitual. En segon lloc, hi ha mesures per evitar els desnonaments (com el lloguer forçós de l’habitatge a les famílies en situació de vulnerabilitat, ajuts per evitar el desallotjament en cas de lloguer, reallotjaments). En tercer lloc es busquen mesures per evitar la pobresa energètica (l’administració ha de garantir el dret a l’accés a subministraments bàsics d’aigua, llum i gas de les famílies vulnerables). Així, en quart lloc, es vol impulsar l’habitatge assequible, potenciant noves mesures per garantir la funció social de la propietat. En cinquè lloc, la suma de les despeses d’habitatge i subministraments no haurien de superar el 30 per cent dels ingressos disponibles.

Compromisos municipals

L’ajuntament de Sabadell ha ratificat aquesta proposa, hi dóna suport en la seva tramitació al Parlament de Catalunya, habilitarà espais municipals i oferirà mitjans materials per a facilitar la recollida de signatures i es proposarà l’organització d’actes i accions de difusió i suport a la ILP.

Ara mateix hi ha tres punts de recollida de signatures a Sabadell: la seu de Sabadell per la Independència, al carrer Illa, la seu d’Òmnium Cultural, al carrer de la Salut, i a l’espai d’assemblees de la PAH, a la Granja del Pas (al carrer de Ramon Albó).

Intervencions

Un dels portaveus de la PACHS, Pau Llonch, ha intervingut al ple abans del debat reclamant mesures més efectives per part de l’administració, lamentant les dificultats que s’està trobant la ILP al Parlament (especialment per CiU i PP, segons ha dit). Ha tingut una intervenció crítica:

Acabem la legislatura municipal sense sancionar a cap banc per tenir pisos buits i sense gaires pisos per emergències. Veiem com l’únic agent que dóna sortida a l’emergència és la PAH, que ha alliberat quatre blocs a la ciutat. I veiem com des de Serveis Socials s’acaba derivant a les famílies a la PAH per ocupar. Ara el que cal són legisladors valents que legislin contra la banca i a favor de la gent. No hi ha mediació possible entre la gran banca i els desposseïts”.

Els regidors han intervingut per mostrar el seu suport a la proposta. La tinent d’alcalde d’Habitatge, Marta Farrés (PSC), ha reconegut que el govern local no té eines per donar respostes a les famílies amb problemes d’habitatge que no tenen cap ingrés. Així ha recordat que el consistori té 233 pisos per emergències socials i ha dit que les entitats financeres han cedit 43 pisos al consistori. “Està lluny del que volem”, ha reconegut.

Segons dades dels impulsors de la ILP Habitatge, a Catalunya hi ha 50 desnonaments cada dia i 320.000 famílies pateixen pobresa energètica.

Foto portada: Pau Llonch, en la seva intervenció. Autor: J.d.A.

Comments are closed.