PSC Pol Gibert, Javier Silva, Eva Menor, Ana del Frago

El PSC denuncia els pressupostos amb menys inversions a la comarca des de fa 12 anys

  • Cap partida pel soterrament dels FGC, la residència geriàtrica del sud ni l’institut de Can Llong.

  • El diputat Pol Gibert critica el paper “supeditat” de l’alcalde de Sabadell en la política nacional.

Pol Gibert, diputat al Parlament de Catalunya, Javier Silva, alcalde de Polinyà, Eva Menor alcaldessa de Badia del Vallès i Ana del Frago, diputada a la Diputació de Barcelona i exalcaldessa de Barberà del Vallès, han comparegut en roda de premsa per denunciar les escasses inversions del pressupost de la Generalitat al Vallès Occidental.

Segons Gibert es tracta dels pressupostos “més baixos per la comarca des del fa 12 anys”. Si al conjunt de Catalunya les retallades suposen el 12 per cent, al Vallès Occidental són del 57 per cent, les més grosses després de la comarca de Les Garrigues. Al seu parer, els Pressupostos del 2011, pactats entre CiU i PP, van ser “més socials” que els d’ara. Per a la comarca no està previst cap institut, escola o CAP. Al 2015 les inversions al Vallès Occidental foren de 250 milions d’euros i les actuals de només 110 milions.

L’única inversió a Sabadell és la relativa al perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), però no existeix cap partida per al soterrament a Gràcia i Can Feu. Tampoc es consignen als pressupostos cap partida per la residència geriàtrica de la zona sud, malgrat de les promeses de la consellera i que el diputat ha considerat un “insult a la ciutadania” (Més info: La Generalitat inclourà una partida als pressupostos per actualitzar el projecte de la residència sud). Així mateix no hi ha cap partida per l’Institut de Can Llong, malgrat que sí que hi ha inversions en educació amb la previsió de construir un institut a Terrassa i un altre a Sant Cugat.

Gibert ha criticat l’actitud de l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC) que, al seu parer, actua de manera “supeditada en la política nacional”. Ha posat com exemple la donació de quatre milions d’euros a les urgències de l’Hospital Taulí en què s’ha comportat com un “banc de la Generalitat”. També ha criticat la seva manca de pressió davant el seu company de partit, Oriol Junqueras, responsable dels pressupostos, per aconseguir la residència geriàtrica del sud i l’institut de Can Llong. D’altra banda, ha qüestionat que el president Carles Puigdemont es negui a assistir a les reunions de presidents de comunitats autònomes per tractar de la reforma del finançament i que els impostos pactats entre Junts pel Sí i la CUP només suposin un increment de 110 milions d’euros, mentre que la proposta del PSC amb altres grups hagués donat un augment de 1.200 milions. Això passa, ha apuntat, quan es negocia la política fiscal amb el PP i els pressupostos amb la CUP.

Zero euros per Polinyà i Badia

El diputat socialista ha denunciat que municipis com Polinyà o Barberà no rebin ni un euro d’inversió i ha anunciat que presentaran esmenes als pressupostos cercant el suport d’altres grups parlamentaris. Ana del Frago ha criticat la manca de suport de la Generalitat als municipis i ha valorat positivament la “tasca supletòria” desenvolupada per la Diputació de Barcelona. Ha posat com exemple l’esforç realitzat per aquesta institució i els ajuntaments en matèria de benestar social, pobresa energètica i habitatge.

Eva Menor, ha denunciat la manca d’inversions de la Generalitat a Badia del Vallès particularment en un municipi amb un cent per cent habitatge protegit, afectat pel fibrociment i amb la renda més baixa de Catalunya. L’alcaldessa ha fet un “prec polític” a la CUP per tal que, en la negociació pressupostària, fossin tant exigents amb la Generalitat com ho són als ajuntaments.

Javier Silva ha criticat que, des del 2012, Polinyà no rebi cap inversió de la Generalitat, malgrat que estan pendents dos projectes com són la construcció d’una escola i la reforma de la carretera B-150.

Foto portada: Ana del Frago, Eva Menor, Pol Gibert i Javier Silva. Autor: David B.