Fernàndez, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i lSerracant, l'1-O a l'Escola Industrial. Autor: cedida.

El sabadellenc Jordi Cuixart (Òmnium), empresonat per presumpta sedició

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, resident a Sabadell, ingressarà en presó provisional sense fiança per presumpta sedició. Cuixart ingressarà en presó, com també el president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez.

La magistrada de l’Audiència Nacional Carmen Lamela ha decretat l’ingrés a presó de Cuixart i Sànchez, després d’atendre la petició de la fiscalia, que ha demanat presó sense fiança pels líders de les dues principals entitats sobiranistes. Cuixart i Sànchez estan acusats de sedició per les concentracions del 20 de setembre, quan la Guàrdia Civil va entrar a diverses dependències del govern català i es van organitzar protestes a la porta dels registres. Cuixart i Sànchez, des de la seu de la conselleria d’Economia, es van dirigir als concentrats durant tota la jornada, cridant a la “mobilització permanent” i ja a la nit, demanant als concentrats que marxessin.

La interlocutòria

Segons informa l’ACN, la jutgessa descriu fets d’aquell dia, com ara que alguns dels concentrats “van punxar rodes i van destrossar diversos cotxes patrulla”, altres van impedir els agents i integrants de la comitiva judicial abandonar els edificis que s’estaven escorcollant, i altres “es van asseure sobre l’asfalt davant de cotxes i furgonetes de la Guàrdia Civil per impedir la seva mobilitat”. També afegeix que altres concentrats fvan “empentar als agents i bloquejar la sortida d’un vehicle de la Guàrdia Civil”. Sànchez i Cuixart “es van erigir com a interlocutors de la concentració, afirmant que podien moure als membres de la concentració per als seus fins, intentant negociar durant almenys cinc vegades amb les forces de seguretat”, però “plantejant diferents opcions que els convenien exclusivament per a les seves finalitat polítiques”.

Però mai van acceptar aquelles opcions que els especialistes de seguretat ciutadana proposaven per evitar o disminuir riscos”, afegeix, i “aquest control mai el van utilitzar per desconvocar o diluir una concentració que havien convocat i que estava coaccionant i impedint als agents investigadors complir les ordres del jutge”.

En la interlocutòria, la jutgessa recull declaracions de Sànchez d’aquelles jornades com ara “que ningú se’n vagi a casa, serà una nit llarga i intensa”, o que tan ell com Cuixart van fer una crida a “la mobilització permanent” pujats a dalt d’un cotxe de la Guàrdia Civil.

Vídeo demanant serenor

Cuixart havia deixat un vídeo gravat en cas d’empresonament. Un cop s’ha sabut l’ingrés a presó, s’ha divulgat des de Twitter.

La jutgessa Lamela ha deixat en llibertat provisional al Major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluis Trapero, a qui ha retirat el passaport, havent de presentar-se cada 15 dies davants dels jutjats. El fiscal havia demanat presó sense fiança però la jutgessa no ha atès la petició. En similar situació ha quedat la intendent dels Mossos, Teresa Laplana, en llibertat provisional.


Sànchez, Cuixart, Trapero i Laplana estan acusats d’un presumpte delicte de sedició. Van declarar el dia 6 d’octubre, però l’interrogatori no es va acabar perquè quedava pendent un segon atestat de la Guàrdia Civil. Les noves proves inclouen material dels fets del 20 de setembre, i també de l’1-O, quan es va dur a terme el referèndum.

Foto portada: el president d’Òmnium,  Jordi Cuixart, votant l’1-O a l’Escola Industrial, al costat de l’alcalde, Maties Serracant. Autor: A.Pujadas. 

Comments are closed.