Foto portada: presentació de l'acte de Marta Farrés. Autor: J.d.A.

En clau feminista… i alguna cosa més

La candidata del PSC, Marta Farrés, ha iniciat la seva precampanya jugant al màxim la carta feminista per ser la primera alcaldessa de la història de Sabadell. Unes 400 persones s’han aplegat a la sala polivalent del Parc del Nord. 

“La vida no és blanc ni negre. Estem en política per solucionar problemes i no per crear-ne. No estem aquí per les banderes i si en tenim alguna és la llibertat, la igualtat i la fraternitat. No volem trinxeres sinó construir ponts”. Així ha començat a nivell polític la intervenció de Farrés, amb una referència al paper del PSC a nivell català. Però ràpidament ha passat a la clau feminista, que ha protagonitzat la presentació i que Farrés jugarà al màxim des d’ara fins les eleccions per ser la primera alcaldessa, amb record inclòs a la primera regidora de Sabadell Fidela Renom. En aquest sentit, Farrés s’ha compromès a recuperar la regidoria d’Igualtat i a impulsar un pacte local per la igualtat salarial entre sexes.

“El futur o serà femení o no serà. Només tindrem una democràcia forta si les dones entrem allà on ens ha costat molt. Cal entrar a tots i cadascun dels àmbits de la societat: l’empresa, l’esport, el comerç o la política. No es tracta d’arribar. Es tracta d’impregnar de feminisme els àmbits que toquem. Valors com la col·laboració i no la competitivitat. La tolerància enfront d’un món intolerant i egoista. Recuperar el valor de la solidaritat. Encara crec que podem canviar el món i el món es canvia en el que tens més a prop, casa teva. I casa meva és Sabadell”.

Farrés ha definit el govern municipal actual com el de la “gran decepció”. “En un moment greu calien ganes, idees, força, lideratge i no hi han posat res de tot això”, ha dit. Creu que el quatripartit ha creat problemes: amb la plantilla de Ràdio Sabadell, amb la mobilitat, amb la reforma del nomenclàtor (“qui són ells ni tan sols per plantejar-se treure a Machado dels carrers?”) i ara amb l’ERO a SMATSA, de qui ha responsabilitat l’actual govern.

“Sabadell encara té futur”

Però és optimista: “Sabadell encara té futur i hi hem de lluitar per aquest futur. Podem ser motor de canvi”. Clàssics: el riu Ripoll, l’hospital, entitats culturals. Però amb concrecions en quatre eixos. En primer lloc, les infraestructures. Dirigint-se a l’alcalde de Castellar: “hem de fer la Ronda Nord i l’hem de fer per l’avinguda de les Palmeres de Can Deu. Fem-la d’una vegada per totes. No cal seguir discutint més”. En segon lloc, potenciar el Taulí: “Convertim de veritat l’hospital de Sabadell en una referència en recerca, investigació, universitari i mèdic. Si volem ser capital, necessitarem un Taulí fort”. En tercer lloc, ocupació i indústria. “Els empresaris no són els nostres enemics. Hem de crear les condicions perquè vinguin i només posar-los una condició: han de fer feina estable i amb sous de qualitat. Si això passa tothom serà benvingut”. I finalment habitatge. “Ens marxa la gent pel preu de l’habitatge però a diferència d’aquest govern que no ha fet un sol habitatge en quatre anys nosaltres farem en un mandat de quatre anys 500 pisos de lloguer públics”.

Com l’acte s’ha dut a terme a la Plana del Pintor, ha explicat un compromís pel barri: situar la central de la Policia Municipal al costat de la biblioteca del Nord i treure-la de Can Marcet.

Batet

La ministra d’Administracions Públiques, Meritxell Batet, ha rebutjat com mentre uns han tret competències als ajuntaments altres els han utilitzat per divulgar “soflames identitàries”. Ha defensat la recuperació de drets socials i la via del diàleg per solucionar la “gravíssima crisi territorial” que ha patit el país. Però quan més se l’ha aplaudit és quan ha recordat que s’ha acabat la glorificació de Franco al Valle de los Caídos “perquè això ens dignifica com a democràcia”. Ha alertat contra l’auge de l’extrema dreta: “ningú, cap país ni els que ho hem patit, estem immunitzats. La lluita per la llibertat i la feina per la democràcia no s’acaba mai i ho hem de tenir tots presents. Marta Farrés n’és plenament conscient”. Creu que ella treballarà pel “bé comú” i la “majoria dels ciutadans”.

La ministra Batet, escoltant, durant l'acte. Autor: J.d.A.
La ministra Batet, escoltant, durant l’acte. Autor: J.d.A.

L’alcaldessa de Badia, Eva Menor, ha demanat expandir “l’onada socialista” iniciada per l’accés a la Moncloa de Pedro Sánchez i recuperar el pes dels socialistes al Vallès Occidental.

Tres intervencions. Tres dones. I 14 dones sabadellenques han protagonitzat un vídeo i han tingut reservada la primera fila a l’acte. Amb elles ha entrat Farrés a la sala. En resum, en ple any del moviment #MeToo, la indignació per la sentència del cas La Manada i la Vaga Feminista del 8-M Farrés jugarà al màxim la carta feminista per accedir a l’alcaldia.

400 assistents

Unes 400 persones s’han aplegat a la sala polivalent del Parc del Nord. Entre els assistents, representants de  les direccions locals de Podem i Ciutadans, i també d’entitats (segons el PSC, unes 40) com el Gremi de Fabricants, Creu Roja, Joventuts Musicals o la Cambra de Comerç i, a títol personal, de l’exalcalde Juan Carlos Sánchez.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no ha assistit a l’acte per malaltia, ni tampoc la presentadora Rosa Maria Sardà, que ha estat substituïda per l’actor Abel Folk. Sí hi ha estat la delegada del govern central a Catalunya, Teresa Cunillera.

Foto portada: presentació de l’acte de Marta Farrés. Autor: J.d.A.