Foto portada: Marta Morell. Autor: David B.

Morell, cap de llista de Podem, avisa als comuns que estan preparats per anar en solitari

  • “Volem potenciar els lideratges femenins per tenir la primera alcaldessa de la història de Sabadell”, diu Morell. 
  • L’única candidata per liderar Podem a les municipals, ratificada. Ara caldrà negociar amb els comuns. Ambient enrarit.

Sense sorpreses. Marta Morell liderarà Podem a les municipals, vagin de la mà dels comuns o en solitari. I és que ja es parla obertament en aquests termes malgrat que tothom diu que vol l’acord. Pot haver-hi trencadissa. La secretària general del partit lila era l’única candidata i ha passat el tràmit intern. Morell vol ser la primera alcaldessa de Sabadell i avisa els seus hipotètics socis de coalició: “si no arriben a un acord ja tenim la capacitat per plantejar-nos una llista en solitari”. 

Durant les eleccions municipals del 2015 el tradicional espai d‘ICV-EUiA va presentar-se dividit entre Unitat pel Canvi i Guanyem. Allà van perdre l’alcaldia. L’any 2019 les opcions es poden ampliar ja que Catalunya en Comú i Podem no tenen garantit anar de la mà, Guanyem es presentarà en solitari i a més podria aparèixer una altra llista formada per membres de Podem amb l’exsecretari general Ramón Vidal al capdavant.

“Tenim la capacitat per plantejar-nos una llista separada”

La incògnita, a menys de sis mesos de les eleccions, enlloc d’anar a menys, creix. I el clima entre comuns i Podem s’enrareix. La secretària general de Podem, Marta Morell, no descarta res tot i que assegura que vol l’acord: “amb el nostre procés de primàries i els candidats escollits ja tenim la capacitat per plantejar-nos una llista separada”, diu a iSabadell.

Estudien abandonar el Grup Motor

Morell avança que els seus representants estudien abandonar el Grup Motor que ha pilotat l’experiència dels comuns a la ciutat. Aquest grup estava format per quatre representants d’ICV, quatre més d’EUiA i quatre més de Podem. Però, al seu parer, “no ha funcionat”. Ara vol buscar formes de relació d’acord amb un model de “coalició” estricta.

En tot cas Morell deixa un cert marge a la negociació amb els comuns: “ara han de fer el seu procés, com nosaltres ja hem fet. Però nosaltres no sotmetrem els nostres candidats a un doble procés. Quan ells acabin haurem de veure si podem arribar a acords però volem deixar clar que l’ordre de la llista haurà de ser acordat entre els comuns i Podem”. I arribats a aquest punt, ella creu que toquen “lideratges femenins”. Per tant, jugarà fort per encapçalar la llista.

I si no hi ha acord comuns – Podem?

Arribats al desacord, Marta Morell no té inconvenients en presentar Podem en solitari a les municipals. “Estem preparats”, avisa. Ja tenen alcaldable, ella mateixa, i llista. Assegura que té un paper per a Joan Berlanga però que ara toca “una dona a alcaldia”. I vol ser ella.

Els resultats concrets de les primàries de Podem no eren oficials encara a primera hora de la tarda, ja que hi ha problemes informàtics a la web del partit.

Foto portada: Morell. Autor: J.d.A.