Així ha estat el debat decisiu de les eleccions a Sabadell

El centre cívic de Can Rull ha acollit aquest dijous el debat decisiu de les eleccions municipals entre els principals candidats a l’alcaldia, en què han exposat les seves propostes en referència a la ciutat, al paper que ha de tenir el consistori en el procés i sobre els futurs pactes.

Moderat pel periodista de Rac1 Xavi Bundó, el debat està organitzat per iSabadell, Mola TV, Nació Sabadell i Ràdio Sabadell. Ha comptat amb la presència de Marta Farrés pel PSC, Joan Berlanga per Sabadell en Comú, Juli Fernàndez per Esquerra Republicana, Maties Serracant per la Crida, Lourdes Ciuró de Junts per Sabadell, Adrián Hernández per Ciutadans, Marisol Martínez per 100% Sabadell i, finalment, Esteban Gesa pel PP.

La gestió de la ciutat en els darrers quatre anys ha centrat la major part del debat, en què els partits de l’oposició han titllat el govern d’”ineficient” i “incapaç de gestionar” sobre problemes que afecten la ciutat com ara l’habitatge, la neteja, el transport públic o la mobilitat. El punt d’acord ha arribat a l’hora de parlar del Riu Ripoll, en què les formacions han coincidit en què ha de ser el gran pulmó verd de la ciutat i un espai d’oportunitats

El procés, l’altre gran tema de debat

El procés ha tornat a evidenciar les diferències entre candidats, tot i que aquesta vegada els blocs han estat diferents. Lourdes Ciuró ha destacat que “l’1 d’octubre va ser una gran acció de desobediència massiva”, mentre que “Fernàndez ha dit que estem en la defensa de la república del benestar i hi seguim treballant”. “Està en joc la democràcia, hem de lluitar contra la repressió”, ha assegurat Serracant.

Serracant i Hernández. Autor: J.Peláez

Adrián Hernández ha acusat Serracant de “fer un acte de desobediència contra el seu càrrec” durant l’octubre de 2017. “Serracant ha governat d’esquena a més de la meitat de la ciutadania”, ha assegurat Gesa, mentre que Farrés ha defensat l’aposta pel diàleg.

Joan Berlanga, per la seva banda, ha manifestat la voluntat de celebrar un referèndum acordat i ha assegurat que “Ada Colau i el nostre espai molestem perquè som un espai transversal”. Finalment, Marisol Martínez ha utilitzat Torre-Romeu com a “exemple de convivència i respecte” com el que vol a la ciutat.

Possibles pactes de govern

El tercer bloc s’ha centrat en els possibles pactes de govern que es poden configurar a partir de diumenge. Ciutadans ha defensat la necessitat d’un govern constitucionalista, mentre que ERC ha assegurat que “no pactarem amb les forces del 155” (PP, Cs, PSC). Per la seva banda, Farrés s’ha mostrat disposada a pactar amb gairebé totes les forces, excepte la Crida i Vox, “mentre l’única línia vermella sigui parlar de Sabadell” igual que el PP, que ha assegurat que “en temes de ciutat estarem amb qualsevol partit”.

Marisol Martínez i la resta de candidats. Autor: Juanma Peláez

El mateix ha defensat Martínez, que ha assegurat que “governarem amb la gent que té capacitat de governar, independentment del partit”. Serracant, per la seva banda, ha apostat per reeditar un govern d’esquerres igual que Berlanga, que ha parlat de la necessitat “de fer un govern d’esquerres aprofundint en un programa de ciutat”. Finalment, Ciuró ha defensat la necessitat de “pactes de ciutat i pactes institucionals”.

Foto portada: els candidats amb Xavi Budó abans de començar el debat. Autor: Juanma Peláez

Comments are closed.