L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant. Autor: David B.

Els alcaldes vinculats a la CUP no aniran a declarar pel suport al referèndum de l’1-O

Les Candidatures d’Unitat Popular han anunciat que els seus alcaldes no compareixeran davant les citacions del fiscal general de l’Estat. Emplacen a la resta de forces polítiques a fer el mateix emparant-se en la Llei del Referèndum, aprovada pel Parlament la setmana passada, i suspesa pel Tribunal Constitucional el passat dijous.

La CUP ostenta, mitjançant coalicions, les alcaldies de Badalona, Sabadell, Cerdanyola o Bergà. Totes donen suport al referèndum de l’1-0. S’entèn per tant que Maties Serracant no anirà a declarar davant la fiscalia, com ordena el fiscal general de l’Estat, que hi veu indicis de prevaricació, desobediència o malversació (més info: ‘Fiscalia demana imputar els alcaldes a favor de l’1-0‘).

Els anticapitalistes sostenen que el fiscal general no pot ordenar la detenció d’aquells alcaldes que no compareguin, ja que “sobrepassaria el seu límit competencial vulnerant els drets fonamentals, entre ells el de la llibertat”. Així mateix, denuncien l’actitut “demofòbica” de l’Estat espanyol, ordenant unes detencions que tenen com a únic objectiu “atemorir la població i als càrrecs electes”.

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, compareixerà acompanyat de diversos regidors de l’Ajuntament, del govern i de l’oposició, aquest vepsre, per fer una declaració institucional.

Sabadell no surt en el llistat del fiscal Maza

El fiscal general de l’Estat ha llistat els més de 700 ajuntaments catalans que donen suport a l’1-0. Contra ells emprèn les mesures legals explicades. Però en el llistat, que es basa en les dades de l’Associació de Municipis per la Independència, no apareixen els ajuntaments ni de Badalona ni tampoc de Sabadell. Malgrat l’omissió, es dóna per fet que tant l’alcaldessa badalonina i el sabadellenc seran investigats. A més, el fiscal Maza demana cridar a declarar els alcaldes per ordre de població de les seves ciutats. Per tant, es començarà per Badalona i Sabadell, tercera i cinquena poblacions catalans en número d’habitats.

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, en un ple ordinari. Autor: David B.