Foto portada: Joan Mena, Jaume Asens i Xavier Domènech, a Can Deu. Autora. Dihör.

En comú Podem: “les eleccions del 20D van de democràcia o corrupció”

  • Unes 300 persones omplen el centre cívic de Can Deu en l’acte de la coalició En Comú Podem.

  • Joan Mena: “El PSC ha estat part del problema de la corrupció”.

Unes 300 persones han omplert el centre cívic de Can Deu en l’acte sectorial sobre corrupció de la coalició En Comú Podem.

El cap de llista d’En comú Podem, Xavier Domènech, s’ha definit com a “sabadellenc forever” i definint-la com “si hi ha alguna ciutat del canvi a Catalunya és Sabadell”. Ha mostrat les seves dots d’historiador recordant un editorial de El federal de Sabadell, l’any 1931, demanant “cultura” amb l’arribada de la República. Ha recordat l’alcalde Moix, la “recança infinita” de Joan Oliver l’any 1939 i com la ciutat va “renéixer de les seves cendres gràcies als treballadors i als que van arribar de fora de l’Estat quan van dir que s’havia acabat la dictadura i s’havien d’alliberar els presos”. “Sabadell va ensenyar a Fraga Iribarne llavors que el carrer no era seu” com ell deia. I “és cert que ha tingut uns anys negres, amb corrupció, però el passat 24 de maig va tornar a ser canvi”. Domènech ha introduït el 20D com un “canvi necessari de nou”. “Com mai perquè cal fer fora el PP i construir unes polítiques alternatives, de justícia social, contra la llibertat, contra la corrupció i pel dret a decidir”.

En aquest país 1,8 milions de catalans viuen sota el llindar de la pobresa. Un 30 per cent d’infants estan sota el llindar de la malnutrició. En un país on els bancs guanyen diners i les elèctriques tenen milions d’euros de beneficis. Cal el canvi”, ha seguit. “Diuen que estem sortint de la crisi i un de cada quatre nous contractes de treballen no duren ni set dies. Ens hem de mobilitzar pel canvi”.

Domènech ha definit En comú Podem com l’única llista que ha construït aliances pel dret a decidir “amb les confluències a l’Estat”. Sobre la corrupció l’ha definida com “el càncer de la democràcia perquè és el que explica perquè els governants no compleixen els seus programes electorals”. “Quan les seus dels principals partits del país estan sent revisades 17 hores pels cossos de seguretat no són temes puntuals”. Ha xifrat en 50.000 milions d’euros el perdut per la corrupció, que explica “la desigualtat”. “Les portes giratòries expliquen perquè hi ha dos milions de families a Espanya vivint amb pobresa energètica i vivint en la foscor. Cal destruir el sistema el 20D per començar a viure en la llum una vegada”. Domènech ha assegurat que cal “acabar d’una vegada” amb les portes giratòries, introduir al Codi Penal la tipologia de delicte del finançament irregular de partits polítics, així com de les fundacions dels partits en igualtat de condicions.

Mena carrega contra el PSC

L’exdiputat i exregidor a Sabadell, i ara candidat número 7 per Barcelona, Joan Mena, ha assegurat que per haver-hi corrupció calen tres requisits: connivència, sensació d’impunitat i omertà (o llei de silenci). Tot plegat, provoca un “capitalisme d’amiguets” fa perdre oportunitats a la societat, com les ha perdut Sabadell en els darrers anys, al seu parer. Mena ha carregat contra el PSC, ja que “han estat part del problema”: compra de voluntats, dividir la ciutat entre “amb mi o en contra meu”, va instaurar “la llei de la por”. Mena ha assegurat que quan ICV-EUiA va denunciar les pràctiques presumptament corruptes a Sabadell li van punxar “quatre vegades les rodes del cotxe i es van emportar papers”, entre altres coses. “Mentre Bustos feia això a Sabadell, la direcció del PSC mirava a una altra banda”, ha seguit. “Vam passar d’un alcalde exemplar com era Antoni Farrés a una vergonya d’alcalde com era Manuel Bustos”, ha seguit, aixecant aplaudiments entre el públic. “Estem convençuts que tornarem a recuperar aquest orgull”, ha seguit en referència al nou executiu local.

Quan votem el 20D recordem els corruptes que ens han governat a l‘Estat, Catalunya i Sabadell. La democràcia és de les classes treballadores i no pot tornar a ser mai de la colla de corruptes que ens han governat”.

L’advocat i tercer tinent d’alcalde de l’ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha començat amb mal peu. “Bona tarda Badalona”, ha dit, despistat. Un cop situat a Sabadell, ha assegurat que “té molt sentit fer a Sabadell l’acte sobre corrupció”. “Les eleccions van sobre democràcia o corrupció”, ha dit. Asens ha situat les portes giratòries, la gran banca espanyola o el boom immobiliari dins el magma del que ha anomenat “corruptocràcia”. “On més es veu la connivència del món del diner i la política és als correus de Blesa”. “L’acumulació de casos de corrupció és tan gran que la corrupció és sistèmica”, ha seguit.

L’acte sectorial sobre corrupció ha aplegat unes 300 persones al centre cívic de Can Deu. Entre elles, l’exfiscal general de Catalunya, José María Mena, qui va dur la causa Banca Catalana juntament amb Carlos Jiménez Villarejo.

Foto portada: Joan Mena, Jaume Asens i Xavier Domènech, a Can Deu. Autora. Dihör.