Homenatge Julio Anguita

En record de Julio Anguita, “alè i orientació” de les esquerres

Prop d’un centenar de persones s’han concentrat aquest dijous a partir de quarts de nou del vespre, i amb distància física entre ells, per recordar el coordinador d’Izquierda Unida i exalcalde de Còrdova, Julio Anguita. El professor i dirigent va morir dissabte a la seva ciutat després de no poder superar un atac de cor. 

Cinc dies després s’ha organitzat una concentració de record amb les prevencions de distància i separació del moment actual. En el manifest s’ha reivindicat la diversitat de l’esquerra i s’ha assegurat que Anguita va donar “alè i orientació” amb el seu missatge a les esquerres transcendint les sigles del moment. Va ser dirigent d’una organització, el Partido Comunista de España (PCE) i després creador d’Izquierda Unida però les va depassar àmpliament “interpel·lant a comunistes, socialistes, llibertaris, ecologistes, feministes o sindicalistes”.

Anguita va ser el primer alcalde comunista d’una capital de província després del franquisme. Va ser batlle de la ciutat andalusa entre 1979 i 1986. En la mateixa època, però fins 1999, Sabadell també va tenir un alcalde d’una formació germana: Antoni Farrés, del PSUC. Anguita i Farrés, Còrdova i Sabadell. Van tenir semblances. El cordovès va estar diverses vegades a Sabadell, la darrera el 2012, quan va deixar petit el casal Pere Quart. 

“Un militant diferent”

Els concentrats han recordat la seva “honestedat, coherència i pedagogia” però anant més enllà, a la pràctica diària i l’anàlisi concreta. S’ha destacat també la seva defensa del dret a l’autodeterminació, definint Anguita com un “militant diferent” i s’ha llegit el seu darrer article publicat el passat 6 de maig, Decía Gramsci. 

Entre els concentrats, els portaveus municipals d’Esquerra, Gabriel Fernàndez, i la Crida, Nani Valero. I també els regidors republicans Èlia Soriano, Santi Valls, Raúl García Barroso. L’acte ha acabat amb La internacional i també els Cant dels segadors.

No serà l’únic homenatge

L’homenatge a Anguita aquest dijous no serà l’únic. Segons han indicat fonts de la formació a aquest digital, Sabadell en Comú en prepara un per quan es puguin fer actes públics i les restriccions a les concentracions siguin menors.

Foto portada: un moment de la concentració, aquest dijous. Autor: David B.