Gabriel Rufián - Acte central JERC. Autor: David B.

Gabriel Rufián (ERC): “la gent no menja pàtria, ni banderes”

Al voltant d’un miler de persones s’han aplegat a la plaça de la Creu Alta per assistir a l’acte central de les joventuts d’Esquerra Republicana (JERC) a la campanya del referèndum unilateral. L’acte ha estat marcat pels atacs als governs i les institucions judicials de l’Estat espanyol i  la crida a la participació en el referèndum de l’1 d’octubre.

El primer a prendre la paraula ha estat Juli Fernàndez, exalcalde de Sabadell, que ha qualificat la nostra ciutat com la “capital del republicanisme català”. Ha destacat que el projecte independentista té com a objectiu la “defensa dels drets socials i ciutadans” i ha denunciat l’incident dels grallers i geganters a la Festa Major de Can Llong. Així mateix ha criticat l’actuació de l’Estat i la Fiscalia que “persegueixen urnes i paperetes” i que portar una enganxina amb el sí “no és cap delicte”. També ha saludat a l’alcalde Maties Serracant, pressent a l’acte, i ha afirmat que “estarem al seu costat”. Ha finalitzat el seu parlament citant les paraules de Mariano Rajoy a propòsit que es veurà obligat a fer allò que no vol,  assenyalant irònicament que l’1 d’octubre es veurà obligat a “acceptar el resultat del referèndum”.

Gabriel Rufián - Acte central JERC. Autor: David B.
Un moment de l’acte central de les JERC. Autor: David B.

Acte seguit ha intervingut Marta Vilalta, diputada i directora general de Joventut de la Generalitat, qui ha criticat la investigació als 700 alcaldes que s’han compromès a facilitar locals pel referèndum i ha elogiat “l’imatge de dignitat” que s’ha donat aquest dissabte al matí al Palau de la Generalitat. També ha destacat que s’hagin apuntat 47.000 voluntaris quan només calien 4.500. Per a Vilalta, els actes de la campanya són la prova que “no podran aturar el referèndum”. En aquest sentit, ha apuntat que el Govern i el Parlament han fet la seva feina, de manera que “ara ens toca a nosaltres” i “no es podran aturar”. D’altra banda, ha realitzat una crida a la “llibertat d’expressió i d’impremta”. Per a l’oradora, el referèndum és “l’oportunitat de les oportunitats” que permetrà construir una societat més justa. Finalment, ha remarcat el protagonisme dels joves que “lideraran la victòria”.

La consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret, ha insistit que “votar no és cap delicte” i que el “dret a votat és sagrat” de manera que “ni jutges, ni fiscals, ni el govern ens ho poden prendre”. Ha afirmat que les querelles i notificacions no tenen base. Així mateix ha contraposat els valors i la cultura democràtica catalanes, enfront a la cultura “repressiva i autoritària de l’Estat espanyol” i ha reivindicat el “dret a ser com sóc”. Al seu parer, la independència permetrà “aprofitar les potencialitats del país”. Després d’advertir que “vindran dies durs”, ha considerat el referèndum com un gran pas cap a la República catalana.

Seguidament ha pres la paraula, Pau Morales, portaveu de les JERC, qui ha afirmat que la “por ha canviat de bàndol”. En la seva opinió, “l’Estat té un atac de pànic” davant la mobilització de la societat catalana, però que la “democràcia és imparable”. Morales s’han considerat hereu dels 85 anys de lluita, des de la Segona República, a la Guerra Civil i l’exili. En aquest sentit, ha apuntat que “hem d’estar a l’alçada del moment” ja que ens trobem en un “punt d’inflexió” per a un “present i un futur amb dignitat”. També, ha assenyalat el paper dels joves com a protagonistes del 2 d’octubre quan haurà arribat el moment de “construir un país nou” amb educació pública de qualitat i igualtat d’oportunitats.

Bones i males notícies

L’acte ha finalitzat amb la intervenció del diputat Gabriel Rufián qui ha demanat un aplaudiment per Marta Rovira i Carme Forcadell. Al seu parer l’1-O és la “culminació d’un procés extraordinari”. Rufián ha desgranat els diversos motius per defensar la independència sota el frontispici que la “gent no menja pàtria, ni banderes”. Al seu parer, “estem per a recuperar el país que ens van robar fa 80 anys”. Tenir pàtria i país significa “hospitals públics i decents, escoles públiques i decents, democràcia econòmica i igualtat entre homes i dones”.

Així mateix ha assenyalat que la lluita per la independència també es fa “per la resta dels pobles d’Espanya, aquesta nació de nacions”, per la llibertat de Castella, Euskadi o Galícia i les altres nacions sense estat. “Catalunya és l’única amenaça al règim del 78 i l’única moció de censura real a Rajoy”-ha afirmat. Ha continuat, donant una “bona i una mala notícia”. La primera radica en què “som una esperança per a moltíssima gent” i que la lluita no és únicament pels “drets nacionals de Catalunya, sinó pels drets civils i social de tothom”. La segona consisteix en què “sou una amenaça per a un status quo indigne”. Rufián ha finalitzat el seu parlament animant a la participació en l’1-O i de manera que votar en el referèndum és un acte dels “demòcrates, valents i antifeixistes”.

Després de les intervencions, l’acte ha continuat amb les actuacions musicals de Gemma Humet, Ovella Xao, Smoking Soul i DJ Sendo.

Foto portada: intervenció de Gabriel Rufián. Autor: David B.