Foto portada: confluència entre els carrer Brutau i Gorina i Pujo

Junts portarà a ple que es tripliquin els quilòmetres d’eixos comercials i cívics

Junts per Sabadell vol triplicar els quilòmetres lineals d’eixos comercials i convertir-los en eixos cívics, amb més espai per al vianant i menys per al vehicle a motor. A més, els juntaires volen que els entorns siguin pacificats, facilitant la mobilitat en bicicleta o patinet per tenir una ciutat més lligada.

Ara mateix, Sabadell té els tradicionals eixos comercials, sobretot nord-sud (Avinguda de Matadepera, Avinguda de Barberà i el lineal que va de la Rambla a la Via Massagué). Junts vol que el tractament que tenen aquests eixos arribi també a altres espais, com el continu carretera de Barcelona – carretera de Terrassa, Brutau – Sol i Padrís, la Ronda Ponent, Sau (Torre-romeu), Collsalarca (Ca n’Oriac) o Francesc Layret, Onze de setembre – carretera de Prats, a La Creu Alta.

Foto: M.Tornel.
El carrer de Sau, a Torre-romeu. Foto: M.Tornel.

Voldrien ampliar espais per a vianants i convertir els carrers secundaris d’aquestes zones en ‘carrers bici’, per facilitar la mobilitat en bicicleta o patinet, i així fer més segures les voreres dels carrers principals. En la mesura del possible, caldria reduir carrils de circulació a motor o almenys clarificar-la. Per exemple a la carretera de Terrassa i Barcelona hi ha un carril per sentit però a la pràctica acaba funcionant com un carrer de dos carrils per sentit, quatre carrils en total: “tota una autopista que travessa la ciutat”. També eliminar barreres, millorar el mobiliari urbà, convertir els parterres en “microplaces” i, a la llarga, millorar les façanes.

La voluntat de la proposta, que portaran al ple, dimarts és relligar la ciutat, fer-la més amable i redissenyar els carrers “traient lliçons” de la crisi de la Covid-19.

“Carrers on les persones sigui el centre i que siguin més eixos cívics que no només eixos comercials”, ha apuntat la portaveu de Junts a l’Ajuntament, Lourdes Ciuró.

Si la proposta de Junts té llum verda al ple, i s’acaba duent a la pràctica, es passaria de cinc quilòmetres linials d’eixos comercials a 15 quilòmetres linials d’eixos cívics a Sabadell, triplicant-ne la longitud.

Foto portada: el carrer Brutau, a l’Eixample. Autor: David B.