Teresa Mira - Presidenta Omnium sabadell. Autor: David B.

La presidenta d’Òmnium Sabadell va elaborar un pla per fer front al 155, segons la Guàrdia Civil

  • El pla preveia crear una banca pública per recaptar els impostos.
  • Es plantejaren convocar vagues i mobilitzacions permanents.

Els diaris El Mundo i La Vanguardia han publicat extractes dels correus interceptats a l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, per la Guàrdia Civil en el curs de la investigació ordenada pel jutge Llarena. Entre ells un enviat per la sabadellenca Teresa Mira, presidenta de la secció vallesana d’Òmnium Cultural i llavors secretària del grup de procés constituent d’ANC, que ha declinat fer declaracions sobre aquest tema.

El passat diumenge el diari El Mundo va publicar una notícia on resumeix el contingut d’un correu electrònic enviat per la sabadellenca Teresa Mira, des del seu mail corporatiu de la ANC, a un grup de correu on hi figura el president de l’entitat sobiranista Jordi Sànchez i on es plantejaven un seguit de mesures per a fer front a l’imminent aplicació de l’article 155 de la Constitució. El correu electrònic està datat el 23 d’octubre de 2017, quan Sànchez portava una setmana empresonat a Soto del Real i quatre dies abans de la proclamació de la Declaració d’Independència i de l’aprovació en el Senat de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Aquest dimarts el rotatiu La Vanguardia ha publicat  un informació en el mateix sentit. Es tracta de l’informe encarregat a la Guàrdia Civil pel jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, sobre els correus dels dirigents del procés sobiranista. Llavors Teresa Mira, urbanista i exmilitant d’ICV, era la secretaria d’ANC del grup de procés constituent i actualment és la presidenta de la secció vallesana d’Òmnium Cultural (més info: Òmnium Cultural renova la seva direcció local‘).

Accions contra el 155

Segons l’informe reproduït per ambdós mitjans de comunicació, Mira va proposar un “pla de contingència” consistent en crear una banca pública com eina d’autofinaçament, amb capacitat per emetre deute, “interceptar els impostos” de l’Estat i on es poguessin pagar els impostos des del primer dia de la proclamació d’independència. Així mateix plantejava “coordinar la defensa territorialitzada dels punts vulnerables” del territori per “plantar cara” i  obeir únicament al Govern català.

Per a posar en pràctica aquest objectiu es comptava amb el suport dels Comitès de Defensa de la República (CDR), ANC, Òmnium, estudiants i bombers mitjançant vagues i mobilitzacions permanents que podrien culminar en una “possible vaga general” convocada a través de les xarxes socials. Es preveia una situació semblant als dies 6 i 7 de setembre, quan el Parlament va aprovar les lleis de desconnexió.
En aquesta línia es proposava una “formació accelerada de defensa pacífica i no violenta en pocs dies, per tant, valorar si els principis, els continguts no haurien de ser el màxim de públics possibles”.També es plantejaven diferents divises som ara “no tenim por”, “prou dilacions” o “tots som corresponsables”.

En un escenari d’aplicació completa del 155, es propugnava la “defensa de les institucions, escola, etc”, així com avaluar les “opcions d’aturada, vaga o mobilització multitudinària permanent”. L’informe de la Guàrdia Civil conclou que, d’aquest i altres correus interceptats a Jordi Sànchez, es desprèn que ANC coordinaba a CDR y como daba indicaciones para activarlos para la defensa de instituciones catalanas”.

Mira declina fer declaracions

El diari digital iSabadell s’ha posat en contacte amb Mira, que ha declinat fer declaracions sobre el tema.

Foto portada: Mira, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.