Vapor Llonch

L’Ajuntament destina 39,3 milions a l’Àrea de Drets de la Ciutadania i Promoció Econòmica

L’Àrea de Drets de la Ciutadania i Promoció Econòmica disposarà aquest 2018 d’un pressupost superior als 39,3 milions, que es destinarà a les regidories d’Educació, Cultura, Salut, Treball i Empresa i Drets Civils i Gènere.

L’Ajuntament assegura que els recursos dels diferents serveis que integren l’àrea sumen aquest any 7,2 milions d’euros més que l’any 2015, quan es va iniciar el mandat, el que suposa un increment del pressupost del 22 per cent respecte fa tres anys.

Pel que fa a educació, comptarà amb un pressupost de 15 milions d’euros que serviran per desplegar el Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu (Pla Eqxit) i diverses mesures de lluita contra l’absentisme i l’abandonament escolar prematur, avançant en la diagnosi sobre la situació real de la ciutat. També s’incrementaran en un 11 per cent les subvencions als esplais per afavorir la igualtat d’oportunitats en l’accés al lleure educatiu i en un 24 per cent els ajuts a les AMPA per a l’organització d’activitats extraescolars.

Treball i empresa

Aquesta regidoria comptarà amb un pressupost de de 10,6 milions d’euros. Seran per posar en marxa nous projectes, entre els quals destaquen la renovació de l’Escola de Restauració, ubicada al Vapor Llonch, l’inici dels treballs d’adequació de la Granja del Pas –al Parc Central del Vallès– per crear-hi un centre formatiu de referència a Catalunya sobre Energies Renovables i Eficiència Energètica amb un nou acord de col·laboració amb el Gremi d’Instal·ladors.

De forma paral·lela, es vol incidir més en la millora del polígon d’activitat econòmica de Can Roqueta en cas que resulti favorable l’acceptació d’una subvenció que es presentarà a la Diputació de Barcelona per executar un Pla Integral de modernització d’aquest polígon de la ciutat.

També es preveu, així mateix, elaborar i concretar l’Estratègia Territorial d’Ocupació i Desenvolupament Econòmic pels Municipis de la Conca del Riu Ripoll i la Riera de Caldes (CRIRC).

Cultura

La Regidoria de Cultura es dotarà amb un pressupost global de 8,4 milions d’euros per impulsar la planificació de la xarxa de biblioteques municipals (BiMS), amb el Nou Pla de Biblioteques, la constitució de la Comissió de Lectura Pública i la modernització d’instal·lacions.

Pel que fa al Patrimoni i a l’Organisme de Museus Municipals i Arxiu Històric (OAMA), es milloraran els espais i s’abordarà el Pla de Museus.

En cultura popular, es consolidaran els relats i la millora de la programació de Nadal i Festa Major. La regidoria preveu revisar la política d’ajuts i vetllarà per la recuperació gradual de les línies de subvenció. També s’aprofundirà en la millora de la gestió de les festes majors de barri, incrementant en aquest cas les subvencions en un 32 per cent respecte a l’any passat.

Drets Civils i Gènere

Comptarà amb un pressupost global de més de 3 milions d’euros per continuar esmerçant esforços per la defensa de drets en matèria de Joventut, Gènere, Feminismes i LGBTI, Diversitat, Nova Ciutadania, Acollida i Cooperació. S’abordarà la redacció del nou Pla de Gènere i del nou Pla de Cooperació, que ha de marcar l’actuació municipal en aquestes matèries per als propers anys.

S’incrementarà de 49 a 60 hores/setmana el servei de psicologia del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i es redefiniran, mitjançant un procés participatiu, els usos del local per a joves del carrer dels Emprius incrementant en un 84 per cent les subvencions per a les entitats d’aquest col·lectiu.

Salut

La regidoria de Salut tindrà un pressupost de prop de 1,8 milions d’euros. Continuarà treballant per la promoció d’estils de vida saludables i la protecció de la salut entre la ciutadania i es consolidarà el nou Servei d’Assessorament i Informació de Drogues (SAID).

Es celebrarà la segona edició del Fòrum de Salut, com a espai de participació amb l’alimentació saludable com a tema central i on es presentarà el primer informe de salut infantil, elaborat en el marc del projecte INMA (Infància i Medi Ambient).

S’instal·laran més desfibril·ladors a la ciutat i es duran a terme noves actuacions de sensibilització i de formació a la ciutadania. també es millorarà el Laboratori Municipal, amb una inversió de 10.000 euros.

D’altra banda, continuaran les millores al Cementiri Municipal, que aquest 2018 tindrà un nou reglament per adaptar-se més a les necessitats actuals. També es definirà el nou espai per a cendres de l’equipament.

Foto portada: el Vapor Llonch. Autor: cedida.