Foto portada: paperetes i sobres, a l'Escola Industrial. Autor: J.d.A.

Malgrat tot, es vota amb certa normalitat

  • Cuixart: “mai l’Estat espanyol serà igual; el règim de Franco no ha desaparegut”.

  • L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, vota visiblement afectat pels fets de l’escola Nostra Llar.

Malgrat els problemes amb la connexió, que compliquen la vida a les meses electorals i provoquen llarguíssimes cues a bona part dels punts de votació de Sabadell (han obert tots els previstos), poc abans del migdia d’aquest diumenge es pot participar al referèndum amb certa normalitat.

Segons el Comitè de Defensa de Referèndum, tots els punts de votació previstos a Sabadell, una quarantena llarga, han pogut obrir, després d’un cap de setmana ple d’activitats a les escoles i una nit de dissabte a diumenge amb concentracions a les portes de les escoles. No obstant, en bona part dels centres i durant molts minuts no s’ha pogut votar, ja que la connexió no ho permetia.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, al Joanot Alisanda. Autor: Jordi Vinyets / cedida.
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, al Joanot Alisanda. Autor: Jordi Vinyets / cedida.

La presidenta del Parlament de Catalunya, la sabadellenca Carme Forcadell, ha pogut votar al Joanot Alisanda després d’intentar-ho a l’Escola Industrial sense èxit. Forcadell tenia previst votar a primera hora al Nostra Llar, però l’actuació policial, en la que només s’han endut una urna i alguns papers, ho ha impedit. Una de les novetats del referèndum és que s’utilitza el cens universal i qualsevol votant pot exercir el seu dret en qualsevol col·legi. El sistema s’empra a través d’aplicatius mòbils, que funcionen amb problemes.

Foto portada: el tinent d'alcalde Juli Fernàndez, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i l'alcalde, Maties Serracant. Autor: cedida.
Foto portada: el tinent d’alcalde Juli Fernàndez, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’alcalde, Maties Serracant. Autor: cedida.

A l’Escola Industrial, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha assegurat que “mai més l’Estat espanyol serà igual després d’avui. Tothom ha vist la democràcia de l’Estat i com el règim del dictador Franco no ha desaparegut. La repressió, la guerra bruta, la manca de llibertat d’expressió està aflorant de les clavegueres de l’Estat. Mai més res serà igual”, ha assegurat Jordi Cuixart, a l’Escola Industrial. “El món veu com l’Estat utilitza la violència d’aquesta forma davant l’amenaça d’una urna i un vot”.

Serracant, votant l'1-O. Autor: cedida.
Serracant, votant l’1-O. Autor: cedida.

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha votat al mateix centre abans de l’hora prevista. Ho ha fet visiblement afectat per tot el que ha succeït al voltant de l’escola Nostra Llar. Al mateix centre ha votat l’exalcalde de Sabadell i ara tinent d’alcalde, Juli Fernàndez (ERC). El primer tinent d’alcalde, Joan Berlanga (UpC), no ha pogut votar al Teresa Claramunt quan tenia previst a causa de les llargues cues. La diputada del PDeCat al Congrés, Lourdes Ciuró, ha votat al Consell de Joves del carrer Emprius. Al CEIP Ribatallada, a la Creu Alta, té previst exercir el seu dret el diputat republicà Gabriel Rufián.

Foto portada: paperetes i sobres, a l’Escola Industrial. Autor: J.d.A.