Centre comandament POlicia Municipal. Autor: David B.

El ple debatrà que la Policia Municipal compri pistoles Taser

Entre la porra i l’arma de foc cal algun dispositiu intermig per reduir ciutadans violents un cop acaba la mediació. Així ho pensa el grup municipal de Ciutadans, qui vol que la Policia Municipal incorpori tres o quatre pistoles Taser al seu equipament. La proposta té altes probabilitats de tenir llum verda en el proper ple. 

Les pistoles Taser són polèmiques, però els Mossos d’Esquadra ja les han incorporat amb la llum verda del Parlament de Catalunya. A la cambra van votar a favor la coalició Junts pel Sí (Convergència i Esquerra), Ciutadans i el PP. En contra van votar la CUP i l’espai ara dels comuns, abans Catalunya Sí Que es Pot. Llavors el PSC va tenir una posició més intermitga, demanant que s’empressin només com alternativa a les armes de foc. Però a Sabadell el PSC governa. Segons Ciutadans, els socialistes tenen bona disposició.

La de Sabadell no seria la primera policia municipal en incorporar les pistoles Taser. Ho han fet fins a 200 municipis, entre ells, Figueres, Girona o Blanes. Hernández les defensa com un dispositiu intermig entre la porra i l’arma de foc, específicament indicat per a persones violentes, quan s’ha acabat la mediació policial i quan reduir-los els pot ocasionar danys personals tant a ells com als agents. No és del inhabitual veure danys en intervencions policials.
Segons Hernández, a Blanes s’han reduit les lesions als policies i als agressors des de la seva incorporació. “Fins i tot a vegades té un efecte dissuasiu i no cal ni utilitzar-la”, diu Hernández. A més, incorporen una càmara que registra l’actuació i tenir-ne tres o quatre a la Policia Municipal no costaria més de 8.000 euros.

El portaveu de Cs aclareix que caldria tenir un protocol, on el seu ús estigui totalment reglamentat, i desvincula la proposta del moment polític: “no es poden emprar en manifestacions. Només amb agressors violents amb capacitat de fer i prendre mal i quan s’ha acabat la mediació”. Tot i així farà falta formació.

La comissaria dels Mossos d’Esquadra a Sabadell ja té aquests dispositius i segons fonts policials s’ha emprat alguna vegada.

Foto portada: centre de comandament de la Policia Municipal de Sabadell, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.